pierwiastki
misio: Dane są liczby x=√32−√28; y=√32+√28
Oblicz x/y−y/x
28 gru 11:51
Basiek: W mianowniku będzie wzór skróconego mnożenia, licznik się ładnie poodejmuje...
28 gru 12:32
misio: mianownik jest dla mnie jasny, natomiast gorzej z licznikiem... czy w liczniku należy wymnożyć
każdy wyraz przez każdy ?
28 gru 12:39
Basiek: Licznik−> góra
mianownik−> dół
chyba mówisz o mianowniku

więc
Mianownik => zastosowanie wzorku
(a−b)(a+b)=a2−b2
Jak to będzie wyglądać w Twoim przypadku
28 gru 12:42
misio: wiem że w mianowniku mam zastosować podany przez Ciebie wzór.
natomiast w liczniku nie wiem co zrobić ?
28 gru 12:43
Basiek: no, odjąć?
LICZNIK=
√32−√28−(√32+√28)=√32−√28−√32−√28=−2√28
28 gru 12:48
Basiek: √28= 2√7
więc −2√28= −4√7
28 gru 12:49
misio: po wyliczeniu całego przykładu wyszło mi − √7
czy dobry jest ten wynik?
28 gru 12:49
misio: ok super.... na początku źle zrozumiałam z tym licznikiem.... dziękuję bardzo za pomoc
28 gru 12:51
Basiek: A, wynik masz dobry
28 gru 13:01
28 gru 13:05
Basiek: Ups, ale gafa.
Misio− wróć, poprawiamy
28 gru 13:06
Aga: Wynik nie jest dobry.
28 gru 13:08
misio: Aga a dlaczego tak w liczniku?
28 gru 13:08
Basiek: Napisałam źle na początku, ależ namieszałam.. przepraszam

Licznik ma być x
2−y
2 = (
√32−
√28)
2− (
√32+
√28)
2
28 gru 13:11
misio: czyli w liczniku w 1 nawiasie będzie 4 a w drugim 60
licznik 4 − 60 = − 56
mianownik 4
28 gru 13:16
Aga: Tak się sprowadza do wspólnego mianownika
28 gru 13:16
Aga: @ misio musisz zastosować wzory skróconego mnożenia.
28 gru 13:17
28 gru 13:19
misio: tak zastosowałam wzory ... policzyłam ten przykład i wyszło mi − 14 ...
mam nadzieję że to już jest dobrze
dziękuję za pomoc
28 gru 13:21
Basiek: Hm,
licznik: −8√7
mianownik: −4{7}
całość powinna wyjść 2 chyba...
28 gru 13:24
misio: a jaka w liczniku jest kolejność wykonywania działań ?
najpierw wyciągam pierwiastki a potem podnoszę do potęgi ?
28 gru 13:27
misio: jak mam (√32 − √28)2
to rozumiem że odejmuję 32−28 czyli √42, wynik będzie 4
28 gru 13:30
Basiek: Ech, czekaj, łopatologicznie− bo całość ma wyjść wg mojego kalkulatora −8√14
licznik po kolei: 32+28− √32*28− 32−28−√32*28= −2√32*28=−2*8√14= 16√14
Ech, czuję się naprawdę zagubiona xD
28 gru 13:32
Basiek: przed tymi dużymi pierwiastkami jest 2jki mają być ze wzoru... , czyli ech −4√32*28=−32√14
?
28 gru 13:34
misio: ten przykład to jakaś masakra, ja już liczę 5 raz i za każdym razem mam inny wynik
28 gru 13:37
misio: ok licznik mam tak samo −32√14
mianownik jest 4
28 gru 13:39
Basiek: Czekaj, już mam

wyciągnęłam kartkę i policzyłam to ręczniel.
| x2−y2 | | −4√32*28 | |
| = U{32+28−2√32*28−32−28−2√32*28 } {32−28}= |
| =−√32*28=−8√14 |
| xy | | 4 | |
a to musi być ok, bo tak mówi mój kalkulator, teraz− co niejasne?
28 gru 13:41
Basiek: Skracasz −32 z 4 i wychodzi Ci −8, czyli −8√14
28 gru 13:42
misio: ok już teraz wszystko wiem.... dziękuje za pomoc super stronka i wspaniali ludzie
28 gru 13:42
Basiek: Nie ma za co

Przepraszam za zamieszanie, jednak nie umiem robić 10 rzeczy na raz
28 gru 13:43