matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
graniastosłup sześciokąkny
aneta:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego wysokość wynosi 9cm, a dłuższa przekątna podstawy ma długość 6cm.Proszę o pomoc
28 gru 11:47
aneta:
28 gru 11:59
aneta:
Proszę o lekkie naprowadzenie
28 gru 12:20
aneta:
28 gru 14:33
dero2005:
d = 6 h = 9 d = 2a
d
a =
= 3
2
3a
2
√
3
3*3
2
√
3
27
√
3
P
p
=
=
=
2
2
2
27
√
3
243
V = P
p
*h =
*9 =
√
3
cm
3
2
2
P
b
= 6a*h = 6*3*9 = 162 cm
2
27
√
3
P
c
= 2*P
p
+ P
b
=
*2 + 162 = 27
√
3
+ 162 = 27(
√
3
+ 6) cm
2
2
28 gru 17:52
aneta:
dzięki
28 gru 18:45