Zadanie 1
Rozumiem, że /a/ oznacza wartość bezwzględną z a, tak? Jeżeli tak to rozwiązanie wygląda
następująco:
a∊C
|a|<|−2|
|a|<2
a<2 ⋀ a>−2
a∊{−1, 0, 1} czyli prawdziwa jest odpowiedź D
P.S. Przedstawiam też rozwiązanie graficzne
Zadanie 2
Coś Ci się chyba źle wpisały znaki. Popraw to tak, żeby było czytelne, inaczej nikt Ci tego nie
rozwiąże.
Zadanie 3
Wiemy, że błąd bezwzględny to moduł z różnicy wartości rzeczywistej mierzonej wielkości i
wartości zmierzonej, zatem:
Δx=|x−xz|
4,9=|x−250|
Ponieważ wiemy, że przybliżenie było z niedomiarem czyli, że 250<x możemy pominąć wartość
bezwzględną otrzymując w ten sposób:
4,9=x−250
x=254,9
Następnie korzystamy ze wzoru na błąd względny i mamy:
| Δx | ||
b= | *100% | |
| x |
| 4,9 | ||
b= | *100% | |
| 254,9 |
| 2351 | ||
b=1 | % | |
| 2549 |