całka nieoznaczona
Atola: | | 1 | |
A taka całka: ∫ |
| dx |
| | x√x2+2x+2 | |
27 gru 22:42
Grześ: najpierw podstawienie: t=x+1, a potem podstawienie Eulera:
√t2+1=u−t.... chyba, że ktos ma lepszy pomysł
27 gru 22:45
Krzysiek: powinno pomóc podstawienie:
√x2 +2x+2 =t−x
27 gru 22:46
Atola: | | dt | |
nie wiem czy dobrze, ale po tch podstawieniach doszłam do momentu :∫ |
|
|
| | (t−1)√t2+1 | |
i nie wiem co dalej...
27 gru 22:53
Krzysiek: tak jak napisał Grześ, √t2 +1 =u−t podnosisz stronami do kwadratu i wyliczasz t (wyliczasz
potem dt) , następnie wyliczasz u−t (i wstawiasz za ten pierwiastek) i t−1 i wstawiasz do
całki wszystko
27 gru 23:00
Atola: dzięki
27 gru 23:10