Stereometria
qam: Próbuję rozwiązać zadanie, ale ciągle otrzymuje inny wynik niż w odpowiedzi. Byłbym bardzo
wdzięczny, gdyby ktoś spróbował je rozwiązać.
Oto treść:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest trzy razy krótsza od jego
wysokości. Wyznacz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany
bocznej tego graniastosłupa.
Z góry dziękuję za pomoc.
27 gru 21:53
Danieloo: Masz może odpowiedź? Mi wyszło sinα=√1010.
27 gru 22:11
qam: Mam w odpowiedzi jest sinα=pierwiastek z 30 przez 20
Mi wyszło pierwiastek z 27 przez 20.
27 gru 22:14
Aga:

| | a√3 | |
ICGI= |
| − wysokość trójkąta równobocznego |
| | 2 | |
Z tw Pitagorasa w trójkącie BCE
ICEI=a
√10
27 gru 22:25
qam: Dzięki wielkie
27 gru 22:34