granica ciągu
hummel: Mógłby ktoś mi wytłumaczyć co zrobić w tym przykładzie aby granica wyszła1
27 gru 21:40
Krzysiek: dzielisz licznik i mianownik przez n
27 gru 21:48
Mila: W liczniku i mianowniku wyłączyć n przed znak pierwiastka.
27 gru 21:49
hummel: a dlaczego właśnie dzieli się przez n a nie n3, które jest największa potęgą
27 gru 21:50
Krzysiek: | | 5 | | 5 | |
3√n3 +5 =3√n3 (1+ |
| ) =n3√(1+ |
| ) |
| | n3 | | n3 | |
27 gru 21:52
hummel: aha już wiem dzięki

a jeszcze ten przykład mnie irytuje, bo w odpowiedziach jest 3/2 a mi wychodzi 0
27 gru 21:59
Krzysiek: korzystasz ze wzoru:
| | a2 −b2 | |
a−b= |
| do licznika i mianownika |
| | a+b | |
27 gru 22:00
hummel: czyli to co w mianowniku jest, mam domnożyć do licznika tylko z plusem
27 gru 22:04
Aga: | n−√n2+3 | | (n+√n2+3)(n+√n2+2) | |
| * |
| |
| n−√n2+2 | | (n+√n2+3)(n+√n2+2) | |
27 gru 22:07
Krzysiek: tak i to co masz w liczniku mnożysz całość tylko z plusem ( po prostu dwa razy korzystasz z
tego wzoru) do licznika i do mianownika go stosujesz
27 gru 22:08
hummel: dzięki wielkie AGA
27 gru 22:08
hummel: mam jeszcze problem z tym przykładem
| (n+2)!+(n+1)! | |
| |
| (n+2)!−(n+1)! | |
27 gru 22:38
Krzysiek: (n+2)!=(n+1)!*(n+2)
27 gru 22:41
Aga: | (n+1)!(n+2)+(n+1)! | | (n+1)!(n+2+1) | |
| = |
| |
| (n+1)!(n+2)−(n+1)! | | (n+1)!(n+2−1) | |
27 gru 22:44
hummel: jak obliczyć z tego granicę
27 gru 23:15
Krzysiek: co jest w mianowniku?
27 gru 23:19
hummel: w mianowniku jest √4n+2n+2n
27 gru 23:21
hummel: to są n−y
27 gru 23:22
Krzysiek: aha, to podziel licznik i mianownik przez 2n, granica wynosi +∞
27 gru 23:24
hummel: aha dzieki, a ja głupi próbowałem dzielić przez 4n,
27 gru 23:27
Aga: Pod pierwiastkiem przez 4n, poza pierwiastkiem przez2n
28 gru 09:37
hummel: jak obliczyć tą granicę
dzielę przez najwyższą potęgę 3
n+6 i za bardzo mi ta granica nie wychodzi
28 gru 16:04
Aga: Patrzysz na mianownik, więc dzielisz przez 5
n
| | 3n+6 | | 3n | | 3 | |
Np. |
| = |
| *36=( |
| )n*36→0, gdy n→∞ |
| | 5n | | 5n | | 5 | |
28 gru 16:10
hummel: dzięki wielkie
28 gru 16:11
hummel: jak obliczyć taką granicę, czy trzeba skorzystać ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego
| |
| |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1− |
| + |
| −...+(−1)n |
| | | | 5 | | 25 | | 5n | |
| |
29 gru 12:04
Aga: tak.
29 gru 12:05
hummel: a mogłabyś mnie trochę nakierować ze wzorem
29 gru 12:08
wik_gg8947201: Sn= a1/1−qn
i podstawiamy
29 gru 12:09
wik_gg8947201: IqI<1, to qn→0 wiec zostaje 1/1=1
29 gru 12:11
hummel: | | 9 | |
w odpowiedziach granicą jest |
| |
| | 5 | |
29 gru 12:14
wik_gg8947201: no i dobrze Sn=a1/1−q
wstaw za q=1/3 oraz q=−1/5 i podziel
tam omylkowo bylo qn
29 gru 12:18
hummel: iloraz czyli q=3n
29 gru 12:19
wik_gg8947201: q=1/3
29 gru 12:21
Aga: | | a1(1−qn) | |
Wik, ten ciąg jest skończony, więc Sn= |
| |
| | 1−q | |
29 gru 12:22
wik_gg8947201: q=a2/a1 student pobudka
29 gru 12:22
wik_gg8947201: raczej nieskonczony, bo n→∞
29 gru 12:22
hummel: tak, tak już wiem dzięki wielkie
29 gru 12:23
wik_gg8947201: mamy 6/5 *3/2 = 9/5
29 gru 12:26
Aga: licznik:
| | | | 3 | | 1 | | 3 | |
Sn= |
| = |
| *(1−( |
| )n)→ |
| , gdy n→∞ |
| | | | 2 | | 3 | | 2 | |
podobnie mianownik.
29 gru 12:29
hummel: tak, właśnie zastanawiałem się na poczatku, dlaczego nie trzeba skorzystać ze wzoru co Aga
podała na Sn ale jednak masz rację że qn→0
29 gru 12:31
Aga: Moja metoda jest dłuższa, ale wydaje się, że poprawna.
Trzeba być spostrzegawczym, tak to jest jak się mało trenuje.
29 gru 12:52
hummel: niestety zgadzam się z tobą
29 gru 12:54
hummel: | 1−2+3−4+...(2n−1)−2n | | | | (1−2n)n | |
| = |
| = |
| =−1 i mam |
| √n2+1 | | √n2+1 | | 2√n2+1 | |
pytanie dlaczego tej 2, która jest przed pierwiastkiem się nie dzieli
29 gru 13:03
wik_gg8947201: a jak bedzie (6*4):2 to obydwa czynniki dzielisz?
29 gru 13:05
hummel: aaa faktycznie masz rację
29 gru 13:07
Aga: Jeśli masz iloczyn to dzielisz tylko jeden czynnik, jeśli masz sumę to dzielisz każdy składnik,
np.
Jasne?
29 gru 13:09
hummel: tak
29 gru 13:12
hummel: Mam pytanie dlaczego granica wychodzi 0, jesli sin ma wartości<−1,1>
29 gru 13:48
wik_gg8947201: podziel gore i dol przez n2
29 gru 13:51
hummel: jak wykorzystać twierdzenie o 3 ciągach w tym przykładzie
n√ 3*22n+3+5*3n+6
29 gru 19:11
hummel: jak ograniczyć ten ciąg

29 gru 20:57
Krzysiek: kombinuj z 4n pod pierwiastkiem...
29 gru 21:46
hummel: Nie wiem czy dobrze ograniczyłem te ciągi
| | −1 | | (−1)n | | 1 | |
n√ |
| +2n ≤ n√ |
| +2n≤n√ |
| +2n |
| | n | | n | | n | |
30 gru 11:27