matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenie wymierne
terka :
x
3
−2x
2
−3x
W(x)=
a)wyznacz dziedzinę b)przekształć do postaci ułamka
x
6
−18x
4
+81x
2
nieskracalnego
27 gru 19:38
toja:
rozkład licznika: x(x−3)(x+1) rozkład mianownika: x
2
(x
4
−18x
2
+81)= x
2
(x
2
−9)
2
= x
2
(x−3)
2
(x+3)
2
D: mianownik ≠0 <=> x≠0 , x≠ 3, x≠ −3
x(x−3)(x+1)
W(x)=
= ..... teraz tylko uprość
x
2
(x−3)
2
(x+3)
2
27 gru 20:12
terka :
toja dokończysz mi to zadanie?
27 gru 20:27
toja:
Echhh
x+1
W(x)=
x(x−3)(x+3)
2
27 gru 20:40
toja:
https://matematykaszkolna.pl/forum/116228.html
27 gru 20:42
terka :
Dzięki toja
27 gru 20:46