Dla ciągu geomatrycznego wyznacz
Tomek: 1. Dla ciągu arytmetycznego ( a
n) dane są wyrazy a
5=12 i a
7=2a
3. Wyznacz a
1, r i s
10 dla
tego ciągu.
2. Dla ciągu geometrycznego ( a
n) dane są wyrazy a
2=1 i a
5=8. Wyznacz a
1 i q dla tego
ciągu.
Proszę o pomoc
27 gru 19:30
Tomek: * s10
27 gru 19:37
Tomek: Czy ktoś mógłby mi pomóc, to bardzo ważne. takie zadania dost na poprawie:(
27 gru 20:30
-:): 2)
a
2=a
1q=1
a
5=a
1q
4=8
q
3=8 .... q=


....itd −
27 gru 21:08
Tomek: Dziekuje

wyszlo mi w 2 q=2, a
1=1/2
27 gru 21:53
Tomek: ale meczę się z 1 zadaniem...
27 gru 21:54
Gustlik: 1. Dla ciągu arytmetycznego ( an) dane są wyrazy a
5=12 i a
7=2a
3. Wyznacz a
1, r i s10 dla
tego ciągu.
a
7−a
3=4r
2a
3−a
3=4r
a
3=4r
a
5=a
3+2r
12=4r+2r
12=6r /:6
r=2
Dalej już prosto:
a
a=a
5−4r=12−8=4
a
10=a
5+5r=12+10=22
| | a1+a10 | | 4+22 | |
S10= |
| *10= |
| *10=26*5=130 |
| | 2 | | 2 | |
28 gru 02:05
Gustlik: Wkradł się chochlik, powinno być:
a1=a5−4r=12−8=4, dalej jest dobrze
28 gru 02:06
Aga: an=a1+(n−1)r wzór na ogólny wyraz ciągu arytmetycznego
a5=a1+4r
a5=12 i td
Można ułożyć taki układ równań
a1+4r=12
a1+6r=2(a1+2r)
28 gru 09:25
wik_gg8947201: Mozna w 1) prosciej a3+2a3= 24
a3=8, r=2, a1=4
28 gru 09:28