help
Tomek: jak zrobić coś takiego?
Wiedząc, że liczba 1−√3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) =x3−3x2+m , wyznacz
wartość parametru m.
24 mar 17:17
Basia: W(1−√3) = 0
Zapisz W(1−√3) czyli podstaw za x 1−√3 i przyrównaj do 0
24 mar 17:19
Tomek: Wyszło mi coś takiego:
(1−√3)3+3(1−√3)2+m=0
1−3√3+9−3√3+3−6√3+9+m=0
22−12√3+m=0
m=12√3−22
dobrze to jest?
24 mar 17:32
Basia: sprawdzam
24 mar 17:58
Basia: mały błąd
W(1−
√3) = (1−
√3)
3 −3(1−
√3)
2 + m =
1 − 3
√3 + 9 − 3
√3 − 3 + 6
√3 − 9 + m = −2 + m
−2 + m = 0
m = 2
robiłeś wszystko dobrze tylko źle przepisałeś znak
24 mar 18:02
Tomek: ok już widzę błąd dzięki
24 mar 18:39