matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o rozwiazanie ;)
Max89:
Wyznacz wszystkie wartości x, dla których funkcja f(x)= −4x
2
+3x+1 osiąga wartości ujemne.
27 gru 19:23
Krzych:
−4x
2
+3x+1<0 4x
2
−3x−1>0 Δ=(−3)
2
−4*4*(−1) Δ=25
√
Δ
=5
−(−3)−5
1
x
1
=
=−
2*4
4
−(−3)+5
x
2
=
=1
2*4
1
4(x−1)(x+
)>0
4
1
x∊(−∞ , −
)∪(1 , +∞)
4
29 gru 13:16