Proszę o pomoc
plis: Wyznacz zbiór wartości funkcji
27 gru 17:36
Danieloo: Odp. to y∊(−∞;1>, arysuj wykres i będziesz wiedział
27 gru 17:56
27 gru 17:58
Godzio:
To akurat nie jest zbiór wartości
27 gru 17:58
plis: w odpowiedziach mam takie coś (−∞,1)u<5,∞)
27 gru 17:58
Danieloo: Wrzuciłem wykres do programu i mi go narysował, chyba musiał trochę źle wpisać, chwila.
27 gru 18:00
Godzio:
plis LO czy studia ?
27 gru 18:01
plis: LO
27 gru 18:03
Danieloo: Za małe wartości wpisałem, no ale rzeczywiście będzie (−
∞;1>u<5;
∞), co nie zmienia faktu, że
dobrze by było narysować sobie taki wykres i odczytać z niego zbiór wartości

.
27 gru 18:04
Krzysiek: ważne czy miałeś pochodne, (zapewne to chciał się dowiedzieć Godzio)
27 gru 18:05
Godzio:
Otwarty przy 1, y = 1 to asymptota
27 gru 18:05
Godzio:
Dokładnie, bez pochodnych ciężko
27 gru 18:05
plis: a jak rozwiązać takie zadanie bez rysowania wykresu?
27 gru 18:06
plis: | | y−5 | |
ja to tak rozpisałem, że wyszło mi coś takiego Δ= |
| |
| | y−1 | |
27 gru 18:09
plis: ale nie wiem czy dobrze i co dalej
27 gru 18:09
Danieloo: Możesz policzyć granicę dla charakterystycznych punktów i na podstawie tego, koledzy radzili z
pochodnych i też na pewno mają racje, a jak nie miałeś ani tego ani tego to nie mam pomysłu.
27 gru 18:12
plis: no to co mam zrobić?
27 gru 18:14
plis: ?
27 gru 18:21
Grześ: Rozwiązać równanie z parametrem:
| 1 | |
| +1=a, gdzie istnieje przynajmniej jedno rozwiazanie |
| −x2+x | |
Założenie x≠0 ⋀ x≠1, wtedy:
1−x
2+x=−ax
2+ax
(a−1)x
2+(1−a)x+1=0 dla a=1 brak rozwiązania, czyli przyjmujemy a≠1:
Δ≥0 , liczymy Δ:
Δ=(1−a)
2−4(a−1)=a
2−2a+1−4a+4=a
2−6a+5=(a−5)(a−1)
(a−5)(a−1)≥0 , czyli a∊(−
∞,1>U<5,+
∞), oraz a≠1
a∊(−
∞,1)U<5,+
∞)
Mam nadzieje, że zrozumiałe. Jest to jak najbardziej na poziomie LO
27 gru 18:39
plis: dziękuję bardzo

bardzo zrozumiałe
27 gru 19:12