Równania
Eeee: x2 − 4x+ 3
Dlaczego wynik wynosi (x−3)(x−1)? Bez wyliczania delty....
Proszę o szybką odpowiedź.
27 gru 17:14
Patryk: wymnóż te nawiasy to zobaczysz
27 gru 17:16
Eeee: Wiem, ale z tego równania jak to wychodzi?
27 gru 17:16
Trivial: Możesz zauważyć, że x=1 jest OK i podzielić wielomian przez dwumian (x−1), ale łatwiej policzyć
deltę.
27 gru 17:19
Patryk: suma współczynników równa się zero to pierwiastkami są liczby przy x2 i wyrazie wolnym
27 gru 17:19
Patryk: x2−4x+ 3
a=1
b=−4
c=3
a+b+c=0
więc a i c to pierwiastki
27 gru 17:20
Krzysiek: bez wyliczania delty czyli zapewne chodzi o wzory Vieta
27 gru 17:20
Eeee: Aha rozumiem, dzięki
27 gru 17:22
Trivial:
Patryk, to nie jest prawda.
a+b+c = 0 ⇒ x=1 jest pierwiastkiem trójmianu kwadratowego.
Drugi pierwiastek to:
27 gru 17:26
Patryk: wiem ze a=1 c=3
i trzeba zmienić znak
27 gru 17:27
Trivial: No dobra, ale w ogólności to nie jest prawda.
27 gru 17:29
Patryk: rozumiem
27 gru 17:29