zadania z mojego sprawdzianu
PATI: pomocy jutro mam matmę a sor będzie nam sprawdzał czy zrobiliśmy zadania których nie
daliśmy zrobić na sprawdzianie. pomocy nie chce dostać laski
Zadanie 1
suma dwóch liczb naturalnych wynosi 23, a ich iloczyn 132.Wyznacz te liczby
Zadanie 2
Wyznacz środek i promień okręgu o równaniu
a) x2 + 6x + y2 − 4y − 3 = 0
b) x2 + y2 − 2x + 16y + 66 = 0
Zadanie 3
napisz równanie okręgu, którego odcinek AB jest średnicą, jeżeli A (−2;3) i B (6;7)
Zadanie 4
zbadaj liczbę rozwiązań równania I x2 − 4x + 3 I = m w zależności od parametru m
Zadanie 5
zbadaj wzajemne położenie prostej l : 3x − y + 3 = 0 i okręgu ( x − 3 )2 + (y − 2)
24 mar 17:05
PATI: Zadanie 5
zbadaj wzajemne położenie prostej l : 3x − y + 3 = 0 i okręgu ( x − 3 )2 + (y − 2) = 4
(wykonaj odpowiedni rysunek)
24 mar 17:06
tim: Pomogę I.
x + y = 23 x = 23 − y
xy = 132
(23−y) * y = 132
23y − y2 = 132
Potrafisz rozwiązać dalej?
24 mar 17:07
PATI: hmmmy nie

masakra
24 mar 17:10
tim: −Y2 + 23Y − 132
Dalej równaniem kwadratowym i Δ
24 mar 17:13
PATI: ahaaa, no dobra już kojarzę
24 mar 17:14
PATI: a jak obliczę deltę to co dalej
24 mar 17:15
b.: to obliczasz pierwiastki −− są na to wzory,
jak ich nie pamiętasz, możesz znaleźć np. tutaj po lewej stronie (kliknij na funkcję
kwadratową)
24 mar 17:21
PATI: ale to będą x
1 i x
2
24 mar 17:25
b.: raczej y1 i y2, ale to tylko kwestia oznaczenia...
24 mar 17:27
PATI: no dobra niech będzie i teraz jak obliczyłam to robię tak
że
podstawiam
x + y = 23 dla x
1 = 12
23 − 12 = y
y = 11
x + y = 23 dla x
2 = 11
23 −11 = y
y = 12

będą dwa rozwiązania
24 mar 17:32
PATI: 
a reszta zadań
24 mar 17:41
PATI: Dugie zrobiłam sama, proszę pomóżcie mi z 3 i 4
24 mar 18:03
pati: naprawdę nikt tu nie może mi pomóc z tymi zadaniami 3 mi coś wychodzi
24 mar 20:36