marcin: Wyznacz x ze wzoru:
a) M = k - a * log2x
b) D = e -x/a
c) S = a * log (2 + x)
27 kwi 18:05
Jakub: a) M = k - a* log
2 x
a * log
2 x = k - M
log
2 x = (k - M )/a
x = 2
(k - M )/a
b) logarytmujesz obie strony równania logarytmem naturalnym: ln
ln S = ln (e
-x/a)
ln S = -x/a
i dalej łatwo
c) S/a = log(2+x)
(2+x) = 10
S/a
zobacz
241
27 kwi 18:40
marcin: dzieki za pomoc! chociaz na razie rozumiem tylko a)

ale mysle, ze po wnikliwej
analizie pozostalych podpunktow, tez je zrozumiem... jeszcze raz dzieki!
27 kwi 18:46
Jakub: zobacz na tą stronę
241, tam masz więcej przykładów.
27 kwi 20:07
marcin: juz zrozumialem wszystkie przyklady .. dzieki
27 kwi 20:36