Prawdopodobieństwo
Kaznodzieja: W pudełku znajduje się 8 kul niebieskich i 6 zielonych. Losujemy 5 kul. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania:
a) samych kul niebieskich
b) dokładnie dwóch kul niebieskich
c) co najwyżej 4 kul niebieskich
d) co najmniej 2 kul zielonych
a) wyszło mi
562002
b)
5602002
c)
19462002
d)
15262002
Czy jest to dobrze? Pewnie źle, no ale cóż poradzić
27 gru 16:03
Aga: Lepiej napisz jak liczyłeś, to powiem, czy dobrze.
27 gru 16:46
Gustlik: |Ω|=2002 OK
ad c) najlepiej z dopełnienia: C' − wylosowano 5 kul niebieskich, |C'|=56 (tyle co |A|)
|C|=|Ω|−|C'|=2002−56=1946 OK.
ad d) tez z dopełnienia: D' − wylosowano co najwyżej 1 kule zieloną (czyli 0 zielonych lub 1
zieloną)
|D|=|Ω|−|D|=2002−476=1526 OK.
28 gru 02:19
Gustlik: Dobrze, że robisz kombinatoryką, u mnie w LO każą takie zadania rozwiązywać drzewkami i
uczniowie omal ścian nie malują, bo na kartkach ciężko zmieścić takiego krzaka. Chyba
Greenpeace tam działa.
28 gru 02:22
wik_gg8947201: a jak drzewko narysowac na ponad 2000 sposobow?
28 gru 08:21
Kaznodzieja: Ok, dzięki wielkie. W sumie nie wyobrażam sobie robienia tego inaczej niż kombinatoryką... bez
przegięcia.
28 gru 19:11
Gustlik: wikgg8947201 no może nie na ponad 2000 sposobów, ale robili drzewkiem zadanie z
losowaniem 3 i 4 kart z talii 52, z losowaniem 3 losów z 50 i z rzutem 5 kostkami. A mnie aż
telepało, jak uczeń chciał to robić drzewkiem. Korna, jakaś moda na ekologię w tych szkołach.
Pozdrawiam
28 gru 19:49