graniastosłup
aneta: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
wysokość wynosi 7cm, a wysokość podstawy 2√3cm. Proszę o pomoc
27 gru 15:54
Danieloo: Jeżeli jest prawidłowy trójkątny to podstawa to trójkąt równoboczny o podanej wysokości.
Wysokość graniastosłupa masz, musisz policzyć pole podstawy, najlepiej ze wzoru
a2*√34. Brakuje a które wyliczysz z wysokości podstawy 2*√3=a*√32.
27 gru 16:04
aneta: "a" jest bokiem trójkąta
27 gru 16:20
Danieloo: Tak.
27 gru 16:30
aneta: Nie wiem jak obliczyć a
Proszę pomóż min
27 gru 16:47
Danieloo: 2√3=a√32 masz to równanie, całość mnożysz przez 2 i dzielisz przez √3 i powinno Ci
wyjść a=4
27 gru 16:50
aneta: 
bardzo dziękuję
27 gru 16:53
aneta: Obliczyłam
V=28
√3cm*3
Pc=(84+8
√3)cm*2
Proszę sprawdź
27 gru 17:11
aneta:
27 gru 17:19
aneta:
27 gru 17:24
aneta: Proszę o odpowiedź
27 gru 17:31
aneta:
27 gru 18:06
Danieloo: Tak dobrze policzyłaś

.
27 gru 18:08
aneta: Bardzo dziękuję
27 gru 18:12