bryły
zbk: Trójkąt ostrokątny ABc, gdzie AB=8, BC=10 a tgABC=4/3 obraca się wokół prostej zawierającej
wysokość poprowadzoną z wierzchołka A. Oblicz pole powierzchni całkowitej powstałej bryły.
wiem ze powstanie nieregularny stozek ale co dalej prosze o pomoc
27 gru 15:47
Danieloo:

tgα=
43=
sinxcosx
sinx=
h8 cosx=
x8
I w tym ostatnim równaniu wyliczasz x lub h z Pitagorasa x
2+h
2=8
2. I masz układ z jedną
niewiadomą, dalej sam dasz radę

.
27 gru 16:01
zbk: odrazu jasniej sie zrobilo dzieki serdeczne bede prubowal
27 gru 16:05
zbk: a jak policze pole boczne bo mam dwie tworzące jedna 8 druga 2√17 ?
27 gru 16:20
Danieloo: Wydaje mi się że połowa pola będzie z jedną a druga połowa z drugą, ale nie mam pewności, nigdy
nie liczyłem takiego zadania, dziwnie w takim razie to wyjdzie, ale spróbuj.
27 gru 16:24
Danieloo: Albo przelicz jeszcze raz drugą tworzącą i sprawdź czy nie masz błędu

.
27 gru 16:26
zbk: w razie w mam odpowiedz tylko dziwne liczby troche (27,04 + 10,4√17)pi
27 gru 16:27
zbk: zrobilem po polowie i wynik mi inny wyszedl
r1=4,8 l1=8 r2=5,2 l2=2√17 i zrobilem
Pc1=12*(pi *(5,2)2 +pi*5,2*2√17)=13,52pi + 5,2√17pi
Pc2=12*(pi * (4,8)2 + pi *8*4,8)=30,72pi
Pc=pi(44,24 + 5,2√17)
a {5,2}2 = 27,04 prosze o pomoc jak mozna dojsc do prawidlowego wyniku
27 gru 16:58
Danieloo: Jeżeli to jest wynik końcowy (27,04 + 10,4√17)pi, jak pisałeś wcześniej, to w zadaniu chodziło
o obliczeniu pola bocznego a nie całkowitego co by się zgadzało w długościami tworzących jakie
obliczyłeś.
27 gru 17:53
Gustlik:

Można tak:
(4x)
2+(3x)
2=8
16x
2+9x
2=8
25x
2=8
| | 6√2 | |
|DC|=10− |
| ≈8,3>|DB| ← to będzie promień podstawy stożka |
| | 5 | |
P
p=πr
2=...
P
b=πrl, l=(4x)
2+r
2=...
P
c=P
p+P
b... spróbuj dokończyć
28 gru 01:59