indukacja
biskit: wykaż, że:
a) 1+ 7*(1!)3+ 26*(2!)3 +...+ [(n+1)3 −1](n!)3= [(n+1)!]3
27 gru 15:27
Godzio:
1 krok i założenie mi tu napisz migiem to pomogę
27 gru 15:28
Godzio:
Tak patrzę ... wzór jest nieprawdziwy
27 gru 15:33
Godzio: Skąd ta 1 na początku ?
27 gru 15:35
biskit: tak jest napisane w zadaniu>
27 gru 15:40
biskit: 1) spr. dla n=1
L=8
⇒ L=P
P=8
2) dl każdego k≥1[1+ 7*(1!)3+ 26*(2!)3 +...+ [(k+1)3 −1](k!)3= [(n+1)!]3⇒1+ 7*(1!)3+
26*(2!)3 +...+ [(k+2)3 −1](k+1!)3= [(k+2)!]3
27 gru 15:46
Godzio:
Jak dla n = 1 mamy L = 8 to gratuluję ...
( (1 + 1)3 − 1) * 1! = (23 − 1) = 7
27 gru 17:54
Godzio: Aha ... ta 1

Przyznaje racje
27 gru 17:56
Święty: Skoro jesteśmy przy indukcji to jak rozwiązalibyście następujące zadanie

Wykorzystując zasadę indukcji matematycznej udowodnij, że dla każdego n∊N zachodzi równość:
27 gru 19:34