, znalazłem rozwiązanie w
necie, wynik jest dobry lecz w rozwiązaniu był wykorzystany wzór na sumę w ciągu arytm,
zamiast geom. Macie linka do tego rozwiązania − przedostatni post:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=31&t=20410
No więc polecenie wygląda tak:
W pewnym ciągu geometrycznym złożonym z 2n dodatnich wyrazów, iloczyn pierwszego i ostatniego
wyrazu wynosi 10000. Znajdź sumę logarytmów dziesiętnych wszystkich wyrazów tego ciągu.
Robię tak:
a1*a2n=10000
loga1+loga2+...+loga2n=?
loga1+loga1q+...+loga1q2n−1=?
z praw na logarytmach:
log(a1*a1q*...*a1q2n−1)=?
wracając do 1−szego równania:
a1*a1q2n−1=10000
log(10000*a1q2n−2)=?
log10000=4
z praw na logarytmach:
4+loga1q2n−1=?
Co dalej
proszę o pomoc.
| aq | ||
b1=loga1, a r= b2−b1=logaq−loga=log | =logq. | |
| a |
| b1+b2n | ||
S2n= | *2n= | |
| 2 |
| log a1+loga2n | log(a1*a2n) | log10000 | 4 | ||||
*2n= | *2n= | *2n= | *2n=4n. | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
a mogłabyś mi jeszcze powiedzieć w jaki sposób tak od razu wpadłaś na to, że bn będzie ciągiem
arytmetycznym, skoro an jest geometrycznym?