Funkcja homograficzna
Sylwia: Sporządź wykres funkcji homograficznej y=x+2 / x−1, a następnie wyznacz jej dziedzinę i zbiór
wartości, oraz rozwiąż nierówność x=2 / x−1 ≥0.
Proszę o pomoc
27 gru 15:24
matroz: | x+2 | | x+1+1 | | 1 | |
| = |
| =1+ |
| teraz sobie poradzisz? |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
27 gru 15:28
matroz: | | 1 | |
najpierw rysujesz wykres y= |
| , potem przesuwasz o wektor [−1;1] |
| | x | |
sory nie mam czasu dokończyć, polecam stronę wolframalpha.com
27 gru 15:30
Sylwia: Niestety nie

mam zaległości, bo nie było mnie na lekcjach przed świętami i nie wiem o co
chodzi. czytam w pdr ale dla mnie to czysta teoria...a spr z tego mam w czw po przerwie św.
27 gru 15:34
Sylwia: ok, dzięki za pomoc
27 gru 15:36
Sylwia: Czy ktoś inny mógłby mi pomóc?
27 gru 15:56
27 gru 16:27
Sylwia: czy w postaci kanonicznej ma wyjsc : y=(1/x−1)+3 ? bo to co podal matroz nie wychodzi mi
27 gru 18:47
Sylwia: i wektor przesunięcia to: [1,3]?
27 gru 18:47
Aga: | x+2 | | x−1+3 | | x−1 | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| +1 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
wektor [1,1]
D=R−{1} pierwsza 1.
Zw=R−{1} druga 1
27 gru 19:00
Sylwia: ale z dzielenia wychodzi reszta 3...nie rozumiem juz:(
27 gru 19:07
Aga: Resztę piszesz w liczniku ,
| | 1 | |
np. 9:4=2 r1 co zapisujesz 2+ |
| |
| | 4 | |
27 gru 19:10
Sylwia: dziękuje
27 gru 19:19
Malwa: hej mam pytanie czy ktoś moze umie rozwiazac taki przykład −3x+10/x−3 i przedstawic to w
postaci kanonicznej?
24 paź 19:26
24 paź 19:29