pochodna
Soulja: nie jestem pewny czy dobrze policzyłem, proszę sprawdźcie
| | (x+1)3 | | −6(x−1)2*(x+1)2 | |
pochodna z |
| = |
| |
| | (x−1)3 | | (x−1)6 | |
jest to wynik końcowy po skróceniu i wyciągnięciu z pierwotnego 3(x−1)
2*(x+1)
2
27 gru 14:51
27 gru 14:52
Soulja: rzeczywiście wolfram ma racje

nie zauważyłem

chyba za dużo matmy jak na dzisiaj
(x−1) można skrócić, okey dzięki wielkie, a przy okazji fajna stronka
27 gru 14:55
Patronus: Ja to widzę tak:
| 3(x+1)2(x−1)3 − 3(x+1)3(x−1)2 | | 3(x+1)2(x−1)2(x−1−x−1) | |
| = |
| = |
| (x−1)6 | | (x−1)6 | |
27 gru 14:55
Soulja: @Patronus przy końcówce Ci sie pomyliło
27 gru 14:58
Patronus: nie widze
27 gru 14:59
ICSP: nie pomylił się tylko napisał inaczej. Obydwa wyniki są poprawne.
27 gru 15:02
Soulja: zwracam honor
27 gru 16:28