troche dziwne zadanka
Kosoń: Wie ktoś jak to rozwiązać?
1)W ciągu określonym wzorem ogólnym an=3n2 − 99 wyrazów ujemnych jest
a)7
b)6
c)4
d)5
2)Wskaż ciąg,który jest jednocześnie ciągiem arytmetycznym i geometrycznym
A)−5,−5,−5...
B)3,6,12...
C)0,−2,−4...
D)2,4,6...
3)Suma kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego którego n−ty wyraz an=−3n+1 jest równy:
a)S18=−442
b)S10=−150
c)S27=−876
d)S20=−601
4)Jeśli 1/9 , a, b, c, 9 to pięć kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego, to
A)a=−1/3, b=1, c=3
B)a=1/9, b=1, c=−3
C)a=−1/9, b=1, c=3 lub a=1/9, b=1, c=−3
D)a=1/3, b=1, c=3 lub a=−1/3, b=1, c=−3
5)W ciągu arytmetycznym różnica jest równa 3, a trzynasty wyraz to 25. Wyznacz sumę trzynastu
początkowych wyrazów tego ciągu.
6)Wyznacz takie x ∊ C, aby liczby x−2, 5x + 10, x−50 były kolejnymi wyrazami.
7)W 2008r. Jamie Olivier, opowiadajac w wywiadzie o swojej kampanii ,,Podaj dalej'',
dotyczacej
gotowania, powiedzial:Jesli jedna osoba nauczy 4 inne , to po 13 powtórzeniach mamy całą
ludność Wielkiej Brytanii. Wiedząc, że liczba ludności Wielkiej Brytanii w 2008 r. wynosiła
prawie 60mln, sprawdź czy Jamie Oliver miał rację.
Odp. jest że 22mln ale nie wiem dlaczego
27 gru 14:11
27 gru 14:14
ICSP: Skubany
27 gru 14:22
Patronus: A najbardziej mnie wkurza to że ciągle piszesz że odpowiedź do 7 jest 22 miliony.
DO TEGO ZADANIA ODPOWIEDŹ MOŻE BYC TAK LUB NIE!
27 gru 14:25
Basiek: Nie bądźcie tacy, może ktoś mu to w końcu zrobi
27 gru 14:30
ICSP: Basiek ty masz równanie do pogrupowania xD
27 gru 14:30
Kosoń: icsp ja bym chial abys wcale sie nie udzielal ok bo jestes jakis dziwak tak samojak ostatnim
razem
27 gru 14:34
Basiek: ICSP − to Ty nie żartowałeś?
27 gru 14:34
ICSP:
27 gru 14:35
wik_gg8947201: ad7)
a1=5, q=4, n=13
zastoswac wzor na S13 w ciagu geometrycznym
27 gru 14:35
ICSP: ale oczywiście jeżeli nie chcesz to już sie nie udzielam.
Basiek nie żartowałem. Ja rzadko żartuje. Masz pogrupować odpowiednio nie każę ci używaj
metod których nie znasz.
27 gru 14:35
Basiek: Nienawidzę grupowania.

Może jednak sobie odpuścimy? W ramach świąt... czy coś?
27 gru 14:37
Kosoń: wikgg8947201 te a1 z kat to wyszlo ci jak to powiesz to reszte zadanka bede wiedzial jak
zrobic
27 gru 14:37
wik_gg8947201: 1 osoba nauczyla 4
27 gru 14:38
Kosoń: aha
27 gru 14:39
Godzio: "z kąt" aż mnie trzęsie
27 gru 14:39
Basiek: za dużo wszędzie "kąt−ów"... po prostu
27 gru 14:40
wik_gg8947201: same "wielokaty"
27 gru 14:43
Basiek: Ech, my się śmiejemy, a to jest jedyna droga, żeby napisać ten wyraz w miarę poprawnie
(fonetycznie) bez podkreśleń, poza oczywiście poprawną formą "skąd"... dobrze chłopak
kombinował

Tylko czasem lepiej włączyć słownik.
27 gru 14:52