...
Majka: | | ⎧ | −x2+4, gdy x∊(−∞,−2) | |
| Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x) = | ⎩ | 2x−6 gdy x∊<2,∞) |
|
27 gru 14:11
Patronus: 3
27 gru 14:17
Majka: ale jak to rozwiązałeś
27 gru 14:22
Patronus:
−x2+4 = 0
x=−2 ∉(−∞;−2) ∨ x=2 ∉(−∞;−2)
2x−6=0
x=3 ∊ <2;∞)
27 gru 14:24
Miska : moze ktos mi to bardziej rozwiazac

prosze
27 gru 18:15
Soulja: po prostu wyznaczasz miejsca zerowe dla każdego z tych przypadków i patrzysz czy mieści się ono
w wyznaczonym przedziale, czyli :
−x2+4=0
−x2=−4
x2=4
x=2 lub x=−2
przedział mamy (−∞,2) wiec nasze miejsca zerowe się nie mieszczą w tym przedziale zatem
przechodzimy dalej
2x−6=0
2x=6
x=3
x=3 mieści się w przedziale <2,∞) zatem jest miejscem zerowym
27 gru 18:20
Miska : dzięki wielkie
27 gru 18:39