matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem z obliczeniem drugiej pochodnej.
NavyBlue:
Muszę obliczyć drugą pochodną: f(x)=ln
3
√
1+x
2
Proszę o sprawdzenie i wytknięcie błędów
Liczę pierwszą pochodną:
1
1
f'(x)=
*
* {(1+x
2
)}
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
−2
3
(1+x
2
)
1
3
3
27 gru 13:39
Danieloo:
Pierwszą wydaje mi się, że masz dobrze.Co do drugiej to doprowadź pierwszą do postaci
(1+x
2
)
−
2
3
f'(x)=
i oblicz pochodną z tego wyrażenia co nie
3*(1+x
2
)
(
1
3
)
pownii być takie trudne.
27 gru 15:43