macierz odwrotna
addios: Witam, zerknie ktoś czy dobrze? Byłbym wdzięczny
Wyznacz macierz odwrotną do macierzy
| 1 −1 2 |
A= | 0 1 0 |
| 2 1 −2 |
| 1 −1 2 | 1 −1
det(A)= | 0 1 0 | 0 1 = −2−2−4=−8 −8≠0 czyli A
−1 istnieje
| 2 1 −2 | 2 1
d
11=(−1)
1+1*[minor]=−3
d
12=(−1)
1+2*[minor]=0
d
13=(−1)
1+3*[minor]=−2
d
21=(−1)
2+1*[minor]=0
d
22=(−1)
2+2*[minor]=−6
d
23=(−1)
2+3*[minor]=1
d
31=(−1)
3+1*[minor]=−2
d
32=(−1)
3+2*[minor]=0
d
33=(−1)
3+3*[minor]=1
| −3 0 −2 |
D =| 0 −6 1 |
| −2 0 1 |
| 3 0 −2 |
| −2 1 1 |
wiem, ze trochę to niewyraźnie napisane ale inaczej się nie da niestety