kombinatoryka
Kasia: Wspaniała kombinatoryka 
Witam wszystkich

Z racji małego wolnego od szkoły postanowiłam nadrobić małe zaległości w szkole i w końcu
polubić się z działem jakim jest kombinatoryka

Niestety pomimo wielu prób przy
rozwiązywaniu zadań ciągle mam problemy i trudno mi rozpoznać czy to wariacja czy permutacja
itd itd. A co dopiero później gdy trzeba rozpatrzeć i po kilka wariantów..
Jeśli ktoś ma troche wolnego czasu i duuużą cierpliwość to poprosiłabym o jakieś proste (na
początek) zadania i w razie problemów, o małe wyjaśnienie

Naprawdę może mi to uratować
życie, bo jak na razie nie widzę zbliżającego się wielkimi krokami sprawdzianu.. Z góry
baaaardzo wszystkim dziękuję
27 gru 12:45
Aga: Zapisz zadanie z Twoim rozwiązaniem, to sprawdzę i ewentualnie wyjaśnię.
27 gru 12:59
Kasia: ok, to np. to :
Czterech znajomych pojechało na trzytygodniowy obóz wędrowny. Postanowili, że każdego dnia
pobytu na obozie będą pokonywali wyznaczoną trasę, idąc jeden za drugim, ale za każdym razem w
innym szyku. Czy uczestnikom obozu udało się zrealizować ten pomysł?
według moich obliczeń wynika, że nie, ponieważ :
4! = 24 − możliwe ustawienie osób
trzy tygodnie − 21 dni
24> 21, więc nie udało im się zrealizować, bo jest za mało dni, a w odpowiedzi jest, że udało
się więc o co chodzi?
27 gru 13:39
Rivek: 1. Oblicz, ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, w których zapisie pierwsza cyfra jest
parzysta, a pozostałe nieparzyste.
2.Na przyjęciu spotkała się pewna liczba znajomych. Wszyscy znajomi przywitali się podaniem
ręki. Nastąpiło 10 powitań. Ilu przyjaciół się spotkało?
3.Na ile sposobów można umieścić w 7 szufladach 3 bluzki tak, aby każda była w innej szufladzie?
4.Ile można utworzyć różnych wyrazów mających sens lub nie z liter wyrazu: ’permutacje’.
5.Na obozie młodzieżowym jest 30 osób. Na ile rożnych sposobów można wybrać spośród uczestników
3 osoby dyżurujące w kuchni?
27 gru 13:40
Rivek: Źle interpretujesz pytanie. Czy udało im się iść za każdym razem w innym szyku? Udało im się,
bo nigdy nie szli dwa razy w tym samym szyku (w pytaniu nie ma nic o tym, czy wszystkie
możliwe szyki były wykorzystane.)
27 gru 13:41
Kasia: aaaa, no tak

teraz rozumiem. Już się zabieram za Twoje zadanka.
27 gru 13:48
Kasia: mam jedno pytanie do zadania 1. bo nie chce przez to źle obliczyć.
Czy 0 przyjmuje się za liczbę nieparzystą czy w ogóle mam jej nie uwzględniać
27 gru 13:58
Rivek: z 0 jest zawsze zagadka, ale zwykle jak już to jest przyjmowana jako parzysta (z tego względu,
że jest pomiędzy dwoma nieparzystymi). Acz to tak na prawdę niewiadomo

Bez 0.
27 gru 14:00
Kasia: ok. W 1. wyszło mi 240, dobrze?
27 gru 14:04
Rivek: Przyjąłeś, że cyfry nie mogą się powtarzać? W tak sformułowanym pytaniu mogą się powtarzać. Bo
np 2111 spełnia warunek (pierwsza parzysta, pozostałe nieparzyste). Odpowiedź to 500.
27 gru 14:08
Kasia: no tak, źle przyjęłAM..
patrząc na drugie zadanie mam mały problem. Próbowałam robić metodą prób i błędów i przyjęłam
np. że byłyby 3 osoby więć 3! = 6 , czyli za mało, a później przyjęłam, że były 4 osoby,
czyli 4! = 24 , więc już za dużo.. tylko, że tu jest pewnie wariacja bez powtórzeń, bo z tego
co liczyłam to wyszłoby na to, że osoby by się po dwa razy witały, jeśli dobrze rozumiem to co
robię. Więc pewnie znowu źle rozumiem treść zadania.. możesz dać jakąś małą podpowiedz? : )
27 gru 14:14
Patronus: Wybierasz 2 osoby z x które były na przyjęciu i mozesz to zrobic na 10 sposobów
27 gru 14:16
Rivek: Przepraszam za "eś"

Tutaj nie da się zrobić silnią. Zobacz. jak są dwie osoby powitanie jest jedno. Gdy są trzy
powitań jest 2+1=3 −każda dochodząca osoba wita się z pozostałymi. Czyli dla n osób powitań
jest (n−1)+(n−2)+(n−3)+....+n
Zrobisz trochę zadań to będziesz widzieć takie rzeczy
27 gru 14:18
wik_gg8947201: za bardzo przejmujesz sie wzorami, policzymy to "po chlopsku" ja wykonam n−1 powitan, nastepny
n−2 ... i dodajemy
27 gru 14:24
Rivek: A w zadaniu zrób dwa warianty:
1) bluzki są takie same (nieważne która w jakiej szufladzie)
2) rozróżniamy bluzki
27 gru 14:25
Kasia: nic się nie dzieję

czyli jeśli dobrze zrozumiałam to w przypadku 10 osób powinno być
9+8+7+6+5+4+3+2+1 = ....
tak
27 gru 14:28
wik_gg8947201: w 2) 4 osoby bez zadnych kombinacji
27 gru 14:29
Rivek: Wik, przecież to właśnie powiedziałem. I raczej lepiej dodać na czym się kończy dodawanie

W
moim życiu wzory to tworze ja xD
Tak Kasiu, dokładnie

dziesiąta osoba musi się przywitać z dziewięcioma osobami
dziewiąta osoba z pozostałymi ośmioma
ósma z pozostałymi siedmioma... itp
27 gru 14:30
wik_gg8947201: do 3) jasne, ze bluzki rozrozniamy, bo ktora pani ma jednakowe bluzki?
27 gru 14:30
Kasia: rozumiem już

mam nadzieję, że faktycznie po rozwiązaniu masy przykładów nie będę robić
głupich błędów i będę to lepiej widzieć.. ok, zabieram się za 3. zadanko
27 gru 14:31
wik_gg8947201: ale powian bylo w sumie 10
4+3+2+1.... czyli bylo 5 osob
27 gru 14:31
Patronus: nie, w 2) jest 5 osób
27 gru 14:32
Kasia: ale chwila, chwila, bo tak wracacie do tego zadania 2 i tak myślę,że po zsumowaniu tego
wszystkiego wyjdzie kosmiczna liczba osób i wtedy nie może być tylko 10 powitań.. już mam
mętlik w głowie..
27 gru 14:37
Rivek: Patrzysz "od tyłu" kiedy sumowanie da 10 osób:
1+2+3+4=10 ok. Czyli skoro największe jest "4" to osób było o jedno więcej, czyli pięć.
27 gru 14:40
wik_gg8947201: bylo sobie piec osob A,B,C,D,E
A usciskal 4 osoby
B pozostale 3
c pozostale2
D juz tylko jedna NIE SCISKAL
27 gru 14:41
wik_gg8947201: a bluzki juz powsadzalas?
27 gru 14:45
Kasia: teraz wszystko jasne. Nie no ja wymiękam z tymi zadaniami

a trzeciego znowu nie wiem jak
rozpisać, no niech to.... jak wyglądały Wasze początki z tym CUDOWNYM działem

czy tylko ja
jestem taka tępa? : (
27 gru 14:46
wik_gg8947201: to I bluzke na ile sposobow mozesz wlozyc?, potem II, potem 3...i w szufladzie np. 1,2,3 mozemy
miec takich 3! polozen
27 gru 14:48
Kasia: i to wszystko? czyli 6 taki polozen?
27 gru 14:51
Kasia: dobra 4. już muszę zrobić dobrze!

według mnie będzie
27 gru 14:53
wik_gg8947201: 7*6*5*3!
27 gru 14:54
Kasia: a mógłbyś wyjaśnić, bo sam zapis mi kompletnie nic nie mówi..
27 gru 14:56
Patronus: A czy wyraz ułozony z liter permutacja ma określoną długość czy może być np dwuliterowy?
27 gru 14:58
Kasia: chodzi o to by miał wyraz taką samą długość jak wyraz permutacja
27 gru 15:03
Rivek: 4. Z wszystkich, dziesięcioliterowy.
3. Odpowiedź to 7*6*5 −> pierwszą można w jednej z siedmiu szuflad, drugą w jednej z sześciu,
trzecią w jednej z pięciu.
Wik, te 3! jest nieprawidłowe. Rozumiem, dlaczego je wstawiasz (kombinacje tych bluzek w
szufladach) ale zobacz. Wyrażenie 7*6*5 zarówno uwzględnia (A,B,C niech będą bluzki, i jedna
dowolna trójka szuflad. I te 7*6*5 zawiera w sobie te wszystkie ułożenia:
ABC (A wybrało 1 szufladę...)
ACB
BCA
BAC
CAB (tu np A wybrało 2 szufladę −> i ta część z "3!" z tych konkretnych szuflad dlatego zawiera
się w 7*6*5)
CBA
tak więc 3! jest nieprawidłowe.
Wynik to: 7*6*5
27 gru 15:05
wik_gg8947201: tak racja... bo zamieszanie bylo z tymi "roznymi" bluzkami
27 gru 15:06
Rivek: Przykład:
Na ile sposobów można umieścić kulki: Białą i czarną w dwóch szufladach.
pierwsza w jednej z dwóch szuflad, druga w drugiej: 2*1=2
Analogicznie z silniami:
2*1*2!=4
Tutaj widać, że po prostu 2
27 gru 15:07
wik_gg8947201: ustawiamy wszystkie litery w kolejnosci, wiec bedzie 10! takich ustawien, gdyby wszystkie
literki byly rozne, a sa 2 razy e, wiec...
w 5) bierzemy podzbior 3 el. z 30 i kolejnosc nie gra roli, wiec zwykle kombinacje
27 gru 15:11
Kasia: rozumiem, Rivek, a czy poprawnie rozwiązałam to 4. zadanko?
27 gru 15:46
Rivek: Tak, poprawnie

Wybacz, akurat zapodział mi się Twój post z rozwiązaniem. Tłum się zrobił
27 gru 15:51
Kasia: | | | |
właśnie zauwazyłam  a 5. to po prostu |
|
| | |
mógłbyś zarzucić jeszcze kilka? ale łatwych jeszcze, spróbuję teraz zrobić wszystkie od a do z
sama i w jednym poście żeby nie robić zamieszania
27 gru 15:54
Rivek: 1. Ile można otrzymać liczb czterocyfrowych korzystając z cyfr {0,1,2..,9}.Cyfry NIE mogą się
powtarzać.
a) dowolnych
b) podzielnych przez 25
2. W turnieju karate rozegrano 36 walk. Każdy walczył z każdym dokładnie raz. Ilu zawodników
brało udział w turnieju?
3.W przedziale kolejowym jest 8 miejsc. Na ile różnych sposobów może w nim zająć miejsca 8
pasażerów?
4.wybieramy czapkę spośród 5 czapek, jeden z 7 szalików oraz jedną z 2 par rękawiczek. Na ile
sposobów można wybrać te rzeczy?
5. Numer dowodu osobistego składa się z 9 znaków . Trzy pierwsze znaki to litery, wybrane
spośród 25 liter a pozostale to cyfry. Ile różnych numerów dowodów osobistych można
przydzielić obywatelom?
6. I ciekawsze

Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 8 kart. Ile jest możliwych wyników losowania, w których
są dokładnie 2 walety i 4 damy.
27 gru 16:00
Kasia: ohoho, widzę, że z 6. to będzie nawet baaaardzo ciekawie

ok, daj mi troche czasu, bo się
naprawdę zdenerwuje jeśli zrobie jakiś kolejny głupi błąd

i prosze innych o nie
rozwiązywanie.
27 gru 16:06
Kasia: ok, pisze na razie pierwsze cztery, bo co do 5 mam jedno pytanie.
1.
a) 9 * 9 * 8 *7 = ... (już nie chciało mi się wyliczać)
b) 7 * 6 * 4 * 2 = ...
2. 1 + 2 + 3 + 4 +5 + 6+ 7+ 8 = 36
(plus domyślnie jedna osoba więc 9 osób)
3. 8!
i co do 5 mam pytanie, czy cyfry i litery mogą się powtarzać?
27 gru 16:46
Patronus: 2. Po co domyślnie jedna osoba?
27 gru 16:55
Patronus: 5. Mogą sie powtarzać
27 gru 16:56
Kasia: w 2. domyślnie jedna osoba, ponieważ tak mnie Rivek nauczył :
Rivek: Patrzysz "od tyłu" kiedy sumowanie da 10 osób:
1+2+3+4=10 ok. Czyli skoro największe jest "4" to osób było o jedno więcej, czyli pięć.
27 gru 16:59
Aga: W zad. 1 b mi wychodzi inaczej.
27 gru 17:00
Kasia: Aga, właśnie miałam pewną wątpliwość co do przykładu b, czy tam trzeba rozważyć dwa lub trzy
warianty czy wystarczy jeden?
27 gru 17:01
Rivek: 1. a) ok
b) niestety źle. Jest podzielne gdy końcówki to 25,50 lub 75. I do tego dwie pierwsze cyfry
dobrać z pozostałych w każdym przypadku. Dwa razy będzie to 7*7 (dla 25,75) i 7*8 (dla 50).
końcówka 00 odpada, bo 0 się powtarza.
Wynik: 2*7*7+7*8=...
2. ok
3. ok
4. ok (po prostu 5*7*2 to jest

Czasem nie trzeba się bawić z symbolem Newtona, tylko na
logikę

(acz to na to samo wychodzi i jest ok.
5. Tak, mogą się powtarzać.
Patronus: dziewiąta osoba walczy z osmioma
ósma z pozostałymi siedmioma... itp... tak więc jak się szuka takiej liczby osób to
1+2+3...+n=36 to tych osób jest (n+1). ja inaczej wytłumaczyć nie potrafiłem
27 gru 17:02
Kasia: ok, ok, wszystko jasne

zastanawia mnie tylko gdybym miała akurat zadanie tego typu co w 2. z tymi walkami to jak to
wyjaśnić w zapisie skąd bierze mi się ta kolejna osoba oraz po co dodaje, masz jakiś pomysł
jak to rozpisać żeby nauczyciel wiedział, że nie pisze bezmyślnie tylko wiem o co chodzi?

już pisze 5.
27 gru 17:10
Kasia: 5.
25*25*25*9*9*9*9*9*9 = ....
27 gru 17:12
Rivek: Hmm... tak jak ktoś pisał można to też zrobić Newtonem
i rozwiązać... ja to zawsze robiłem jak ja pisałem

A jak to wyjaśnić... cóż...
opisowo/wypracowaniem
27 gru 17:15
Rivek: 0 też jest cyfrą

te "9 znaków" zmyliło...

Trzeba uważać na zera.
Moje rady, a propo "0"
*uważać, żeby nie było pierwsze w liczbach w takich zadaniach
*raczej jest parzyste (a na pewno "niezerowe")
*jak pisze "cyfry" to z zerem
27 gru 17:19
Kasia: zaciekawił mnie ten sposób z Newtonem, tylko byłabym wdzięczna gdybyś mi wyjaśnił to
| | n(n−1) | |
przekształcenie gdzie z licznika n! i mianownika (n−2)!*2 zrobiło się |
| ? bo |
| | 2 | |
faktycznie tym Newtonem będzie raczej sprawniej i przynajmniej nie musiałabym się głowić jak
wyjaśniać ten drugi sposób.
27 gru 17:19
Rivek: tfu, "nieujemne" xD
27 gru 17:20
Kasia: noo kurcze

!

dlaczego zawsze jak jest jakiś haczyk to muszę się dać w niego złapać

faktycznie, będę ostrożniejsza co do '0' , dziękuję za rady
27 gru 17:21
Rivek: | n! | | n(n−1)(n−2)! | | n(n−1) | |
| = |
| = |
| |
| (n−2)!2 | | (n−2)!2 | | 2 | |
n*(n−1)*(n−2)!=n*(n−1)!=n!
taka sama zasada co np
6!*7=7!
1*2*3*4=2!*3*4=3!*4=4!
27 gru 17:22
Kasia: mianownik rozumiem, jednak nie bardzo dalej rozumiem skąd zamiana n! na n(n−1)(n−2)! . Roumiem
dlaczego później zostaje n(n−1), tylko tego pierwszego etapu nie mogę załapać.
27 gru 17:26
Rivek: Mam nadzieję, że przejrzyste... rozbijanie silni w taki sposób, żeby się skróciło
27 gru 17:26
Kasia: rozumiem, rozumiem, rozumiem... aaaa, wybacz, pisałam szybko i wiem że wyszło masło maślane,
ale mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodziło
27 gru 17:26
Rivek: Zobacz, gdy mamy n! to możemy to zapisać jako n*(n−1)! . "n" razy silnia z liczby o jeden
mniejszej. Jest to analogiczne do 7!=7*6!. I robimy tak dwa razy,
i stąd n(n−1)(n−2)!=n! tak samo jak 7*6*5!=7!
27 gru 17:28
Kasia: już teraz załapałam

dziękuję Ci ogromnie Rivek za pomoc, wyjaśnienie, i ogroooooomną
cierpliwość

mam jeszcze kilka zadań powtórkowych z lekcji, gdybyś miał jeszcze siłe, ochote i czas to daj
znać, jednak nie chce CIę już męczyć, bo i tak bardzooo mi pomogłeś
27 gru 17:31
Rivek: Proszę bardzo

Jak będziesz mieć z nimi problem czy sprawdzić to z chęcią zerknę. Sam się
zajmuję jakimiś tam zagadnieniami teraz to nie odrywa mnie to od niczego za bardzo

Podzielna uwaga
27 gru 17:35
Kasia: ohoo, już napotkałam na problem

zadanie brzmi :
Siedem osób, któe oznaczymy literami A,B,C,D,E,F,G, ma zająć siedem sąsiednich miejsc w jednym
rzędzie w kinie. Na ile sposobów mogą one usiąść, tak aby:
a) osoby D,E siedziały obok siebie w podanym porządku
b) osoby D,E siedziały obok siebie w dowolnym porządku
c) osoby A,B,C siedziały obok siebie w podanym porządku
d) osoby A,B,C siedziały obok siebie w dowolnym porządku
e) między osobami F,G siedziały tylko dwie osoby
f) między osobami F,G siedziały co najmniej cztery osoby
i według mnie treść tylko podpunktów nie jest zbyt jasno sprecyzowana i można to zrozumieć na
kilka sposobów..
możesz mi powiedzieć jak to widzisz i jakbyś zrobił powiedzmy a, b,c ? a z resztą pokombinuje.
27 gru 18:05
Rivek: Hmm... faktycznie średnio podane... wydaje mi się, że tu chodzi o to, że a) D,E siedzą tylko
tak, a w b) mogą siedzieć D,E oraz E,D
czyli a) 6! (DE jako jedna osoba)
b) 6!*2 (tak samo jak a) tylko pomnożone przez zamienienie miejscami ich)
27 gru 18:10
Aga: a)DExxxxx , gdy DE zajmują pierwsze i drugie miejsce to pozostałe osoby mogą siadać na 5!
sposobów
DE mogą zająć 2 i 3 miejsce lub 3 i 4 lub 4 i 5 lub 5 i 6 lub 6 i 7.
Ostatecznie 6*5!=6!.
27 gru 18:44
Kasia: wybacz, nie było mnie przy komputerze.
faktycznie chyba o to chodzi, bo dobrze wyszło

jednak w c mi już nie wyszło jak powinno
zrobiłam 4! *7 (B i C mają po jednej możliwości, A ma 7 możliwości), a dla reszty jest 4!, co
jest tutaj nie tak?
27 gru 18:56
Rivek: w c) ABC siedzą obok siebie w takiej kolejności. Więc A ma tylko 5 możliwości. Nie może być na
szóstym i siódmym miejscu bo by już nie było miejsca na BC, które są po prawicy A
27 gru 18:59
Kasia: dobrze mówisz

czyi 5*4! i teraz wszystko się zgadza

to w d będzie może :
7*2*2*4!
27 gru 19:05
Kasia: nie zgadza sie, czekaj bo zapomnialam o jednym wariancie, czekaj, skoryguje
27 gru 19:08
Kasia: rozpatrzyłam możliwość, że jak już ustawie A, to B i C mogą siąść albo z prawej albo z lewej
strony i mogą wybrac dowolne miejsca do dwóch po A, więc zrobiłam 7*4*3*4! i dalej nie
wychodzi

już nie mam pomysłu co jest źle teraz..
27 gru 19:11
Aga:
d)
ABCxxxx tu jest 3!*4! sposobów
xABCxxx
xxABCxx
xxxABCx
xxxxABC
ostatecznie 5*3!*4!
27 gru 19:17
Rivek: | | | |
Najpierw patrzysz ile jest możliwych "zarezerwowanych trójek" | i to mnożysz przez różne |
| | |
kombinacje ABC 3!
W tym co mówisz... Jest zbyt dużo wariantów, gdy A jest z boku (1,7 miejsce) to tylko są z
boku, jak A jest na miejscu drugim to tylko z jednej strony ma dwa wolne miejsca, z drugiej
jedno... można rozpisać, ale bardzo dokładnie
27 gru 19:22
Kasia: no i wychodzi dobrze.. a Aga, możesz mi powiedzieć co jest złego w moim wczesniejszym
rozumowaniu
27 gru 19:23
Rivek: Ach, pomyliło mi się z czymś innym, Aga ma racje
27 gru 19:24
Kasia: aaaaaaaaaaaaaaaaaa

kurcze nie wiem jak to rozpisywać żeby się nie pomylić..
27 gru 19:24
Aga: Przykro mi, ale nie rozumiem Twojego rozumowania.
27 gru 19:27
Rivek: Rozpisanie:
A na pierwszym miejscu: możliwe ABCxxxx ABCxxxx 2*4!
A na drugim miejscu: BACxxxx CBAxxxx xABCxxx xACBxxx 4*4!
A na trzecim: xBACxxx xCABxxx BCAxxxx CBAxxxx xxABCxx xxCABxxx 6*4!
na czwartym i piątym to samo co trzeci (przesunięte o jeden)
na szóstym do samo co na drugim
na siódmym to samo co na pierwszym.
2*2*4!=2*4*4!+3*6*4!=30*4!=720
tak samo czyli ok. rozpisałem
27 gru 19:29
Kasia: dobra wiem , że już przekombinowałam, teraz biorę się za e, dajcie mi kilka minut
27 gru 19:29
Kasia: spróbowałam rozpisać tak jak Wy, i co? guzik z tego

moje marne wypociny:
e)
DxxExxx
xDxxExx
xxDxxEx
xxxDxxE
czyli wychodzi z tego 4* 2! * 3! (i tu jest ciekawe coś, czy powinnam teraz zapisac ze to
jest 4*6! czy rozbijając 4 * 1 *2 * 3! , czyli 8*3! ? bo co ciekawe wychodzą inne wyniki o.O),
ale czy tak czy tak i tak źle wychodzi...
27 gru 19:37
Rivek: Rozpisałaś dobrze. Trochę interpretacja zła. 4*2 (cztery co masz, i *2 − odwrotnie, najpierw
ExxDxxx...)i to pomnożone przez 5! − wszystkie "x" liczą sie jako jedno, nie rozbijamy tego
na 2! i 3!
27 gru 19:42
Kasia: to 2! odnosiło się do zamiany D z E miejscami
a dlaczego pomnożone przez 5! ? skoro między nimi mają byc dwa miejsca, więc dla nich łącznie
są dwie możliwości ustawienia, a więc ja do tej pory mamy 4*2 * 2! i teraz jeszcze zostały 3!
dla pozostalych osob wiec wlasciwie powinno byc chyba 4*2*2!*3!, czy znowu zle rozumuje?
27 gru 19:46
Kasia: COFAM, COFAM! już rozumiem, matko, ale mnie przyćmiło, nie było pytania ...
27 gru 19:48
Rivek: nu to te 4*2 ok. Ale jednak 5!, nie 2!*3!. A dlatego, że wszystkie 5 osób ma się wymieszać na 5
miejscach. A 3!*2! sugeruje, iż dwie konkretne osoby mieszamy na dwóch miejscach i trzy
konkretne osoby mieszamy na trzech miejscach. Nie uwzględnia to sytuacji zamiany osoby z
pomiędzy D,E z "zewnątrz"
27 gru 19:49
Rivek: za późno : >
27 gru 19:49
Kasia: ale doceniam chęć wytłumaczenia!
27 gru 19:50
Aga: FxxGxxx lub
GxxFxxx tu 2*5!
i jeszcze F i G przesuń kolejno o jedno miejsce
x FxxGxx
xxFxxGx
xxxFxxG
odp. 4*2*5!
27 gru 19:51
Kasia: f)
FxxxxGx
xFxxxxG
FxxxxxG
3*2 * 5! i wyszło tak jak ma wyjść

a tak w ogóle to spodobały mi się te krzyżyki
27 gru 19:55
Aga: A co to znaczy co najmniej 4 osoby, Ty zrobiłaś ,że są dokładnie 4 osoby
27 gru 19:59
Kasia: nieprawda, w pierwszym i drugim przypadku przyjelam jakby byly 4 osoby, ale w trzecim
wariancie przyjelam jakby było 5 osób
27 gru 20:00
Aga: Faktycznie, nie zauważyłam
27 gru 20:02
Kasia: A takie zadanko:
Na ile sposobów może ustawić się w szeregu grupa 5 chłopców i 4 dziewcząt, aby dwie osoby tej
samej płci nie stały obok siebie?
nie wiem jak to rozpisać..
27 gru 20:13
Grześ: Pomyśl, masz 5 chłopaków, 4 dziewczyny, ustawiasz ich naprzemiennie ( inaczej nie można przy
tej liczbie osób). Umiesz zapisać takie ułożenie?
27 gru 20:15
Rivek: CDCDCDCDC .... to jak będzie wynik?
27 gru 20:17
Kasia: już chce zapisać, sekundka
27 gru 20:21
Kasia: ok, wyszło jak ma wyjść

5*4*4*3*3*2*2 = 2880
27 gru 20:32
Kasia: mam jeszcze dla Was kolejne bojowe zadanie

ile róznych wyrazow (majacych sens lub nie) mozna ulozycm przestawiajac litery wyrazu
MATEMATYKA
| | 10! | | 10! | |
według mnie powinno być |
| czyli |
| a wtedy wyszedłby ułamek i coś jest |
| | 2!*3!*2! | | 12! | |
nie tak..
chyba, że źle nauczono mnie w szkole i w mianowniku się tego nie mnoży, a dodaje? hmm?
27 gru 20:58
27 gru 21:09
Rivek: 2!*3!*2!=2*(3*2)*2=24
27 gru 21:10
ysiulec: To masz Kasiu takie proste:
Pięć osób wybrało się do kina. Na ile sposobów mogą usiąść na pięciu miejscach?
27 gru 21:12
Kasia: rozumiem, że po wyliczeniu kolejno ile wynosi każda silnia tyle wychodzi, ciekawi mnie tylko
dlaczego nie moge wymnozyc tych silni czy byłoby 12!, co oczywiscie nie będzie równe 24,
możesz mi Rivek bądź ktoś inny wytłumaczyć dlaczego nie moge wymnożyć silni?
27 gru 21:18
Kasia: ysiulec : oczywiście 5! = 120
27 gru 21:19
ysiulec: Tak, 120


Rozpatrzmy czterocyfrowe kody, w których cyfry się nie powtarzają. Ile jest takich kodów, jeśli
występują w nich jedynie cyfry 1,2,3,4,5,6 ?
27 gru 21:21
Kasia: 6*5*4*3 = 360
27 gru 21:24
ysiulec: Na ile sposobów można ustawić w kolejne 4 kobiety i 4 mężczyzn, jeśli mężczyzna nie może stać
za mężczyzną?
27 gru 21:26
ysiulec: kolejce*
27 gru 21:27
Kasia: 4!*4! *2
27 gru 21:27
ysiulec: W zadaniu nie jest powiedziane, że kobieta nie może stać za kobietą
27 gru 21:30
Kasia: a no tak, za bardzo się pospieszyłam, sekundka, już poprawiam
27 gru 21:31
Aga: 4!*3!≠12!
27 gru 21:33
Kasia: jeśli o żadnym wariancie nie zapomniałam to mamy tak:
5 możliwości roznych ustawien
więc chyba 5 * 4! * 4!
27 gru 21:38
Kasia: Aga, zdążyłam zauwazyc,ze nie mozna wymnożyć, ale pytałam DLACZEGO...
27 gru 21:39
Aga: kmkmkmkm lub
mkmkmkmk
Kasia dobrze rozwiązała
27 gru 21:39
ysiulec: Tak, 5 * 4! * 4! czyli...
27 gru 21:42
Aga: Wystarczy policzyć i L ≠P.
Podobnie √a+b≠√a+√b
27 gru 21:43
Kasia: ok, czyli tak po prostu jest i koniec

nie ma racjonalnego wyjaśnienia, ok ; )
Aga, ale chyba jeszcze trzeba faktycznie wziąć pod uwage te 3 pozostale warianty kiedy dwie
kobiety stoją za sobą
oj ysiulec, nie chce mi się tego wyliczać

no, ale jak tak bardzo chcesz to będzie 2880
27 gru 21:46
Aga: Tak Kasiu, może być jeszcze mkkmkmkm,
mkmkkmkm,
mkmkmkkm.
Wtedy powinnam napisać itd.
27 gru 21:52
Kasia: ok

Aga, a Ty masz może jakieś ciekawe zadanka z kombinatoryki? jakieś ciut trudniejsze od
tych, ale nie za trudne, dopiero się powolutku rozkręcam i zaczynam łapać o co chodzi
27 gru 21:55
Aga: Nie mam, ale na forum często pojawiają się ciekawe zadanka.
27 gru 21:58
Kasia: rozumiem. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe zadanka, to bardzo poproszę, może być nawet sporo, mam
czas
27 gru 22:00
Kasia: ponawiam prośbę
27 gru 22:30
Basiek: Ale że poziom podstawowy?
27 gru 22:43
27 gru 22:51
Kasia: tak, poziom podstawowy.
ale nie miałam jeszcze prawdopodobieństwa

na razie potrzebuje się pięknie nauczyć
kombinatoryki, czyli permutacja, wariacja z i bez powtórzeń, kombinacje, tego typu rzeczy
27 gru 23:03
27 gru 23:04
Kasia: ahaa

no ja wolałabym już teraz zrozumieć, bo sprawdzian zbliża się nieubłagalnie

dzięki
wielkie, na pewno mi się przydadzą te zadanka : )
27 gru 23:09
Basiek: https

/docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:H6v8E4pa−fIJ:www.lo12.szczecin.pl
/pobierz/matematyka3c.doc+kombinatoryka+zadania+maturalne&hl=pl&gl=pl&pid=bl
&srcid=ADGEESg7RqpxIxyYdt6xqzpyys0KcinFiJIlECetntoEj83lPYzfuC8eZoSNwf9dtcpFI
tFQq1kUyOvFCgpfZVzTQDikn2pwNZ4tmYsHJYtLNYv7zRL2izhIfXb1e
1Bd56qGKYn−z6d&sig=
AHIEtbQBl−Su33UDcYKJgGXDwA
QO3JXNw&pli=1
Jeszcze tu zerknij

wygląda przyzwoicie i jest "pod maturę"
27 gru 23:11
Kasia: mogłabyś jeszcze raz napisać link? bo minka się wcisnęła jeszcze
27 gru 23:13
Basiek: Nie wcisnęła się, jest jakby w linku, zamień sobie ją na ": /" bez spacji, inaczej się nie da
tego zrobić
27 gru 23:20
Kasia: ok mam, a masz może odpowiedzi do tych zadań?
27 gru 23:22
Kasia:
27 gru 23:40
rumpek: Tylko Zadanie 11 wydaje się najbardziej podchwytliwe:
przedmioty są różne, zatem nie mogę użyć samych kombinacji
| | | |
* 2 + | * 2 (pomnożone przez 2 bo dwie osoby) |
| | |
gdy pierwsza lub druga osoba dostatnie 4 przedmioty, to druga 1
gdy pierwsza dostanie 3 przedmioty to druga 2
gdy pierwsza dostanie 2 przedmioty to druga 3
gdy pierwsza dostanie 1 przedmiot to druga 4
i się ładnie wyrównało
28 gru 00:00
Basiek: Przepraszam, myślałam nad zadaniem, teraz weszłam. No nie mam odpowiedzi, w zasadzie, po prostu
przegrzebałam google

Rozwiązuj sobie, ktoś na pewno w razie problemów pomoże, jak np.
Rumpek
28 gru 00:03
Rivek: Wybacz, ja zniknąłem.
Nie możesz mnożyć silni, bo:
3!*4!=(1*2*3)*(1*2*3*4)=...
12!=(1*2*3*4*5*6*7*8*9*10*11*12)=...
widać różnice?
28 gru 11:06
Kasia: tak, dzięki Rivek

a te zadania co mi Basiek podesłała są bardzo fajne, jutro postaram się
zrobić najwięcej ile zdołam i jak coś to wrzuce tu odpowiedzi to Ty Rivek, albo ktoś inny jak
znajdzie chwilke, to niech zaglądnie

z góry dziękuję
29 gru 00:26
b.: dodam tylko, że zero jest parzyste: 0 = 2*0 (jest całkowitą wielokrotnością dwójki) −− nie
rozumiem, skąd tu wątpliwości
nie ma ogólnej zgody co do tego, czy zero jest naturalne, chociaż w szkole chyba przyjmuje się,
że jest
29 gru 00:30
Kasia: czyli to co piszesz jest pewne na 100%?

tak, u mnie w szkole też mnie uczyli, że 0 należy do liczb naturalnych.
29 gru 00:32
b.: co do parzystości zera jestem całkiem pewien
29 gru 00:34
Aga: 1.Oblicz na ile sposobów można ustawić 3 osoby w szeregu. Oznacz osoby kolejno literami A,B,C.
Zrób drzewko.
2.Ile jest liczb czterocyfrowych podzielnych przez 5 utworzonych z cyfr 2,3,4, jesli cyfry nie
moga sie powtarzac.
3.Rozłóż w postaci iloczynu:
5!
10!
12!
6!
8!
18 paź 17:59