ciągi
harry: Mam zbadać ograniczenie oraz monotoniczność tego ciągu,
an=n!/nn
27 gru 12:40
Niuans:
no i potem różnica a
n+1 i a
n
27 gru 13:26
harry: jeśli chodzi o monotoniczność to wiem lecz nie wiem jak sprawdzić czy ten ciąg jest
ograniczony
27 gru 13:44
harry: jak sprawdzić ograniczoność
27 gru 14:44
wik_gg8947201: zbadaj zbieznosc tego ciagu
27 gru 14:46
Godzio:
Pokaż, że jego granicą jest 0
27 gru 14:50
harry: właśnie 1 chyba spełnia ale nie wiem jak to rozpisać z tymi silniami
27 gru 14:51
wik_gg8947201: dzielisz gore i dol przez nn i ulamek→0
27 gru 14:53
harry: aha dzięki wielkie
27 gru 14:57
harry: Mam zbadać ograniczoność tego ciągu ale nie wiem jak to zrobić
an=3−√n
27 gru 16:13
harry: wie ktoś jak to zrobić, byłbym bardzo wdzieczny
27 gru 21:13
Rivek:
√n jest ciągle rosnący, i większy od 1. Tak więc widać, że ciąg jest malejący. Stąd
| | 1 | |
ograniczeniem górnym jest a1= |
| a ograniczeniem dolnym 0. (bo dąży do 0, ale nigdy go |
| | 3 | |
nie osiągnie ani nigdy nie będzie miało wyrazów ujemnych)
27 gru 21:17