bardzo proszę o pomoc :))
Paula019: zadanie 1.
jesli reszta z dzielenia liczby naturalnej x przez 4 jest równa 1, a reszta z dzielenia liczby
naturalnej y przez 4 jest równa 3, to reszta jest z dzielnia liczby x*y przez 4 jest równa :
zadanie2.
wartość wielomianu W(x)= −2x3 −3x2 w punkcie −√3 jest równa.
27 gru 12:36
hwdtel i Zen64:
Zad1 3
Zad2 6√3−9
27 gru 12:51
Paula019: dzieki

zadanie 3.
welomian opisany równaniem y=x
2+bx+4 nie ma miejsc zerowych wtedy i tylko wtedy gdy: ?
A. b<2 B. b≤4 C. −4<b<4 D. b<−4 lub b>4
zadanie 4.
| | 2x−6 | |
dane jest wyrazenie wymierne W(x)= |
| . Wartośc tego wyrazenia dla x=√5+1 jest równa |
| | x+1 | |
?
27 gru 12:57
imralav: W zadankach takich jak pierwsze cały trik polega na odpowiednim zapisaniu liczb.
Spójrz:
x można zapisać jako x = 4k + 1, a y = 4k + 3, teraz wykonujesz działanie x*y:
(4k + 1)*(4k+3) = 16k2 + 12k + 4k + 3 = 16k2 + 16k + 3 = 4(4k2 + 4k) + 3
27 gru 12:58
imralav: W trzecim zadanku układasz nierówność Δ < 0, bo tylko wtedy wykres funkcji kwadratowej nie ma
miejsc zerowych (jest cały nad lub pod osią OX)
Co do czwartego: po prostu podstaw.
Czy może oczekujesz od nas samych wyników bez wyjaśniania, o co chodzi?
27 gru 13:00
Ewelina: Ix+2I+IxI≤5
27 gru 13:07
Paula019: zadanie:
pierwiastkami równania x2+bx+c=0 sa liczby 7 i −2 . wyznacz wartosci parametrów b i c .
27 gru 13:47
ICSP: Wzory Viet'a
27 gru 13:48