funkcja wykładnicza
jey:): czy mógł by mi ktoś pomóc w jadnym przykładzie prosze

(4*7
1/2 + 4*2
1/2)
2/18+2*56
1/2
te 1/2 w nawiasie i przy 56 jest w potedze
24 mar 16:52
tim: Mógłbyś to zapisać normalniej bardziej?
24 mar 16:54
Basia: Domyślam się, że to jest tak:
(4*71/2 + 4*21/2)2 / (18 + 2*561/2)
w liczniku wyłącz 4 przed nawias i zastosuj wzór (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
w mianowniku spróbuj najpierw 18 i 56 rozłożyć na czynniki pierwsze i wyłączyć co się da
24 mar 16:59
jey:): tak Basiu to powinno być tak

juz probuje tak zrobic jak mowisz
24 mar 17:11
jey:): a czy moge w mianowniku najpierw wylaczyc przed nawias ta 2
24 mar 17:14
Basia: oczywiście z tym, że 56 jest podniesione do 1/2
czyli:
56 = 2*2*14
561/2 = (22*14)1/2 = (22)1/2*141/2 = 2*141/2
i dopiero wtedy 2 można wyłaczyć
24 mar 17:17
jey:): ok rozumiem

juz licze dalej
24 mar 17:18
jey:): a co z ta 2 ktora jest przed 56
24 mar 17:20
jey:): wyszło mi 8 dobrze
24 mar 17:22
Basia: o sorry przegapiłam ją, oczywiście w tej sytuacji można od razu 2 wyłączyć przed nawias
24 mar 17:22
Basia: 8 wyszłoby gdyby tam nie było 2*561/2 ale samo 561/2
w liczniku wychodzi 16(9 + 141/2)
w mianowniku 2(9 + 561/2) = 2(9 + 2*141/2)
i niestety trzeba liczyć dalej czyli usunąć niewymierność z mianownika czyli pomnożyć
licznik i mianownik przez (9 − 2*141/2)
szkoda, że tam to 2*561/2 jest; dla 561/2 byłby śliczny wynik
24 mar 17:27
jey:): ja z licznika wyłaczylam 16 a nie cztery bo tam przeciez jest kwadrat a w mianowniku
najpierw jedna 2 i zostalo mi 2(9 + 561/2) wiec 16 i 2 skrocilam i w liczniku zostalo
8(9 + 2*141/2) a w mianowniku (9 + 2*141/2) i po uproszczeniu daje 8
24 mar 17:32
Basia: masz rację; tak będzie; teraz policzyłam do końca i zgadza się;
oczywiście, że po podniesieniu do kwadratu 16
wszystko gra
24 mar 17:34
jey:): ok bardzo dziekuje za pomoc
24 mar 17:35