v i pc ostrosłupa
jok:

Wyznacz V i P
c ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
P
p = 25 cm
2
a= 5 cm
Kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy to 30
o (na czerwono)
k − krawędź boczna
Obliczyłem długość krawędzi bocznej, teraz H
połowa przekątnej kwadratu do krawędzi bocznej
| | 5√2 | | 5√3 | |
H2+ ( |
| )2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 3 | |
Dlaczego mi H wychodzi ujemne?
26 gru 21:20
Krzysiek: pytanie czy kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy znaczy do krawędzi podstawy czy do
płaszczyzny podstawy, wydaje mi się że tu błąd może być
26 gru 21:24
Rivek: cos30stopni jest nie pomiędzy połową boku podstawy a krawędzią, tylko połową przekątnej
podstawy i krawędzią.
26 gru 21:25
Rivek:

Taki przekrój wycinasz (to jest środek podstawy, krzywy rysunek

). Gdzie kleks jest 30stopni
26 gru 21:28
jok: Rivek, bez sensu
Krzysiek − tak napisane jest w zadaniu
26 gru 21:28
jok: Rivek, tam jest napisane krawędź boczna jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 30o
26 gru 21:31
toja:

teraz dokończ ....
26 gru 21:36
Rivek: Chyba, że tak. brałem pod uwagę "Kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy to 30
o"
| | 5√2 | | 5√3 | |
hmm... trójkąt o przyprostokątnej |
| i przeciwprostokątnej |
| nie istnieje −> |
| | 2 | | 3 | |
przyprostokątna dłuższa od przeciwprostokątnej. Ale z drugiej strony na razie nie widzę błedu
we wcześniejszym rozumowaniu...
26 gru 21:38
jok:

Kąt β = kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
Kąt α = kąt nachylenia krawędzi bocznej do krawędzi podstawy
Ty narysowales mój kąt β, mi chodzi o mój kąt α
26 gru 21:45
toja:
26 gru 21:54
jok: może ktoś inny na to spojrzeć?
26 gru 22:02
jok: Toja moglbys napisac co to jest za kat 30o?
26 gru 22:04
jok:
26 gru 22:06
26 gru 22:19
Aga: jok, napisz porządnie treść zadania.
26 gru 22:28
jok: Pole podstawy ostroslupa prawidlowego czworokątnego wynosi 25cm2,krawędz boczna jest nachylona
do krawędzi podstawy pod kątem 30o
Oblicz V i Pc
26 gru 22:35
Aga:

| | 5√3 | |
h= |
| ≈1,44 i widać, że zadanie nie ma rozwiązania, bo przyprostokątna ( zielona) nie |
| | 6 | |
może być dłuższa od przeciwprostokątnej.
26 gru 22:57
toja:
26 gru 22:59
jok: Ja tak samo myśle
26 gru 23:26
toja:
W treści zad. powinno być " krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy "
26 gru 23:28
jok: Tak samo sadze, moge tak zrobic, ale to nie jest to zadanie
Dzieki wszystkim za pomoc
27 gru 00:02