nierówności
zbk: 25(n−2)2/n≥0 odpowiedz brzmi (n−10)2≥0
26 gru 20:44
zbk: i jak doprowadzić do tego?
26 gru 20:45
Krzysiek: Ty masz rozwiązać nierówność:
25(n−2)2 /n ≥0 ?
zauważ, że licznik jest zawsze dodatni, więc żeby całość była większa od zera mianownik musi
być dodatni czyli rozwiązanie to: n>0
i nie wiem jak się to ma do odpowiedzi która jest zawsze prawdziwa (nierówność)
26 gru 20:49
zbk: bo jest zadanie Kopiarka biurowa kosztuje 2500 euro. Koszt obsługi i bieżących napraw takiej
kopiarki wynosi w pierwszym roku 200 euro i rośnie o 50 euro w każdym następnym roku.
a) średni koszt c n kopiarki , przypadający na jeden rok , dany jest wzorem cn =
25n2+175n+2500 /n. Wykaż, że w dowolnym roku eksploatacji kopiarki jej średni roczny koszt
wynosi co najmniej 675 euro.
a odpowiedz taka jak wczesniej podalem
26 gru 20:54
Krzysiek: to musisz znaleźć minimum cn , za pomocą pochodnych szybko wychodzi tylko nie wiem czy Ty
miałeś, tzn minimum wychodzi dla n=10,
i wtedy cn =675
26 gru 21:05
zbk: nie mialem rozwiozalem nierownosc 675 ≤ 25n2 +175n +2500/n i doszlem do 25(n−10)2/n≥0
a w odpowiedzi pisze ze powyzsza nierówność jest równoważna nierówności (n−10)2≥0
i ja chce dojsc do tego moge zalozyc ze n>0 i pomnoże 25(n−10)2/n≥0 przez n/25 moge tak
zrobic ?
26 gru 21:20
ziom:
25 wywalasz od razu; mnożysz przez n2 i masz:
n(n−10)2≥0
rysujesz odpowiedniego wężyka na wykresie i odczytujesz rozwiązanie
26 gru 21:43