wielomiany paramert
nieumie: dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x)= x4+ax3+bx2+3x−9 jest podzielny przez
wielomian P(X)= (x+3)2
Bardzo proszę o pomoc bo próbowałam dzielić z parametrami, żeby potem zrobić układ
współczynników z reszty, ale nic z tego dobrego nie wyszło jakby ktoś miał jakiś sposób i mógł
mi go przedstawić
26 gru 19:31
nieumie: wiem że jeszcze jest sposób polegający na porównywaniu współczynników, ale nie wiem jak by to
wyglądało w tym zadaniu.
W(x)= (x+3)2 * (X2+A)
coś takiego?
26 gru 19:37
świąteczny ICSP: (x+3)3(x−a)(a−b)
26 gru 19:40
nieumie: albo raczej
W(x)= (x+3)2 * (X2+Ax+B)
proszę o pomoc, czy chociaż powiedzcie czy rozumowanie jest dobre proszę proszę
26 gru 19:41
świąteczny ICSP: Później porównujesz i masz gotowe. Jest jeszcze inny szybszy sposób ale nie będę go
prezentował.
26 gru 19:41
świąteczny ICSP: (x+3)2(x−c)(x−d) aby sie nie myliły z danymi w zdaniu. Wymnożyć i porównać współczynniki.
26 gru 19:41
nieumie: dziękuję
Świąteczny ale czemu tak? tzn widzę że będzie dobrze, ale jak na coś takiego
wpaść?
26 gru 19:43
nieumie: w sensie jak doszedłeś do tego że (x+3)3(x−a)(a−b)?
26 gru 19:43
świąteczny ICSP: (x+3)2 = (x2 + 6x + 9) widać że muszę to jeszcze przez cos przemnożyć. Przez wielomian który
na ostatnim miejscu będzie miał −1
(x2 + 6x + 9)(x2 + cx − 1) tak jest dobrze. Wyraz wolny zawsze powstaje przez przemnożenie
dwóch wyrazów wolnych mniejszych wielomianów. Moje wcześniejsze rozumowanie było zbyt
ograniczone.
26 gru 19:48
nieumie: hmmm, nadal mam problem, bo i w pierwszym i w drugim będą parametry. na jakiej zasadzie można
je porównać?
26 gru 19:49
świąteczny ICSP: W drugim masz tylko jeden parametr. Spójrz na wyraz przy x. On nie ma parametru. Po wymnożeniu
porównasz wyrazy przy x i wyliczysz c. Później podstawisz za c i wymnożysz otrzymasz cały
wielomian. Z tego odczytasz wartości a i b.
26 gru 19:52
nieumie: ok dziękuję za pomoc, zaraz powinno mi wyjść
26 gru 19:55
nieumie: wyszło wyszło a=7 b=14
26 gru 20:05
świąteczny ICSP: Jeszcze dodam rozwiązanie abyś mógł sprawdzić : Tej metody nie znasz.
f(x) = x4 + ax3 + bx2 + 3x − 9
0 = 81 − 27a + 9b − 9 − 9
9b − 27a = −63
f'(x) = 4x3 + 3ax2 + 2bx + 3
0 = −108 + 27a − 6b + 3
27a − 6b = 105
9b − 27a = −63
27a − 6b = 105
3b = 42
b = 14
a = 7
26 gru 20:06
toja:
26 gru 20:07
nieumie: f'(x) = 4x3 + 3ax2 + 2bx + 3
0 = −108 + 27a − 6b + 3
27a − 6b = 105
a ten moment? w skąd się wzziął?
26 gru 20:14
Gustlik: Najlepiej pochodnymi, jeżeli je znasz: jeżeli wielomian posiada pierwiastek n−krotny, to jest
on także pierwiastkiem kolejnych pochodnych tego wielomianu do stopnia (n−1) włącznie.
A więc −3 ma być pierwiastkiem 2−krotnym, czyli jest ona pierwiastkiem wielomianu i jego
pochodnej.
W(x)= x4+ax3+bx2+3x−9
Pochodna:
W'(x)=4x3+3ax2+2bx+3
Mam układ równań:
W(3)=0
W'(3)=0
W(3)= (−3)4+a*(−3)3+b*(−3)2+3*(−3)−9=81−27a+9b−9−9=−27a+9b+63
W'(3)=4*(−3)3+3a*(−3)2+2b*(−3)+3=−108+27a−6b+3=27a−6b−105
{−27a+9b+63=0
{27a−6b−105=0
{−27a+9b=−63
{27a−6b=105 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3b=42 /:3
b=14
−27a+9b=−63 /:(−9)
3a−b=7
3a−14=7
3a=21 /:3
a=7
Odp: a=7, b=14
26 gru 20:22
nieumie: łał, ok dzięki, zaraz spróbuje tak zrobić parę przykładów
26 gru 20:28
świąteczny ICSP: Powiedziałem : "Tej metody nie znasz"
26 gru 20:44