ILE WYNOSI MIARA KATA DWUSIECZNEGO
KTOŚ: WITAM . PROSZĘ O PODPOWIEDZ DO ZADANIA . WYSOKOŚĆ OSTROSŁUPA PRAWIDŁOWEGO CZWOROKĄTNEGO JEST
DWA RAZY KRÓTSZA OD WYSOKOŚCI ŚCIANY BOCZNEJ ,ILE WYNOSI MIARA KĄTA DWUSIECZNEGO MIĘDZY ŚCIANĄ
BOCZNA A PODSTAWA
26 gru 17:59
Danieloo: Z Pitagorasa obliczysz co potrzeba dodatkowo, a później z funkcji trygonometrycznej.
26 gru 18:35
miła: : WITAM . PROSZĘ O PODPOWIEDZ DO ZADANIA . WYSOKOŚĆ OSTROSŁUPA PRAWIDŁOWEGO CZWOROKĄTNEGO JEST
DWA RAZY KRÓTSZA OD WYSOKOŚCI ŚCIANY BOCZNEJ ,ILE WYNOSI MIARA KĄTA DWUSIECZNEGO MIĘDZY ŚCIANĄ
BOCZNA A PODSTAWA
26 gru 20:50
Krzysiek: otrzymałeś podpowiedź od Danieloo... więc prośba została spełniona...
26 gru 20:52
miła: ok .czy to ma tak wyglądać .
| | a√3 | |
wysokość ostrosłupa jest połową wysokości ściany bocznej czyli 12* |
| =a√34 |
| | 2 | |
wysokość ściany bocznej
a√32.sin alfa wynosi a pierwiastków 3 przez4 i przez a
pierwiastków 3 przez 4 co daje sinus
12 czyli 30stopni. to czyli dwusieczna wynosi
60stopni . przepraszam że po 'polsku"napisane pogubiłem się w tych kombinacjach. czy to jest
taka odpowiedz ?
26 gru 21:37
Krzysiek: w sumie od razu można było wyliczyć
2H=h
czyli α=30 stopni
26 gru 21:44
miła: i to już koniec . czyli miara kata dwusiecznego wynosi 30stopni
26 gru 21:49