rozwiaz rownanie
mr t: −7x+8=71−x
26 gru 17:58
Danieloo: Tak na szybko pomysł mi wpadł to spróbuj wyciągnąć 7
x przed nawias i dalej pokombinuj

.
26 gru 18:37
mr t: Rozwiazaniami rownania jest x=1 lub x=0 wiec obstawiam ze trzeba sprowadzic do funkcji
kwadratowej. Tylko nie bardzo mam pomysl jak to ugryzc, jak do tego dojsc
26 gru 19:16
Krzysiek: podstawienie t=7x i mnożysz równanie przez t (ponieważ t>0)
26 gru 19:18
mr t: uff...
−7
x+8=7
1−x
7*7
−x+7
x=8
7*
17x+7
x=8 // t=7
x
7t+t=8 / *t
7+t
2=8t
t
2−8t+7=0
t
1=7 t
2=1
7
x=7 t
x=1
x
1=1 x
2=0
dzieki za pomoc
26 gru 19:50