ciągi
zbk: Ciąg (an) dla n ∈ N+ dany jest wzorem ogólnym an = n3− 6n2+ 11n − 6. Podaj zależność
rekurencyjną dla ciągu (an).
26 gru 16:08
Rivek: a
1=0
a
2=0
a
3=0
.. pewnie jakby dalej podstawiać to zawsze będzie 0. tak więc
a
1=0
a
n+1=0a
n dla n≥1
można udowodnić to indukcyjnie
26 gru 16:16
zbk: nie a4 =6 a5=24 a6=60 itd
26 gru 16:24
zbk: ma wyjśc an+1=an +3n2 −9n +6
26 gru 16:28
zbk: no jak mam odpowiedz to juz wiem wszystko
26 gru 16:36
Gustlik: Niech r=an+1−an, oblicz to r (uwaga − nie będzie ono stałe), oblicz a1 i bedziesz miał/a
wzór:
{a1=... ← tu podasz wartość wyrazu a1
{an+1=an+r ← tu wstawisz obliczone r
26 gru 20:28