wiem jak to zrobić ale sie zacinam a połowie
tomek: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji:
| | 2 | |
f(x) = x2 e− |
| x3 Tam jest e do potęgi −2/3 x3 , niżej tez |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
f'(x)= 2xe− |
| x3 + x2 * e− |
| x3 * (−2x2) |
| | 3 | | 3 | |
mój problem polega na tym że nie wiem jak wyprowadzić sobie x1 i inne miejsca zerowe (jezeli
są)
może mi ktoś pomóc przy wyprowadzaniu tak krok po kroku

?
jezeli będe to wiedział to wiem dobrze jak dalej zrobić to zadanie
26 gru 15:38
Godzio:
f(x) = x2e−2x3/3
f'(x) = 2xe−2x3/3 + x2e−2x3/3 * (−2x2) = 2xe−2x3/3 − 2x4e−2x3/3
2xe−2x3/3 − 2x4e−2x3/3 = 0 [ e... to funkcja wykładnicza, dodatnia dla każdego x
∊ R, więc możemy sobie przez nią podzielić otrzymując: ]
2x − 2x4 = 0
x4 − x = 0
Dalej chyba jasne
26 gru 15:45
tomek: kurcze ja mam innaczej:(
może sobie poradze
26 gru 15:57
Godzio:
Inaczej być nie może

Czego nie rozumiesz?
26 gru 15:59
kamila: AAAAAAA, dobrze ja sie pomyliłem, dzięki

Wesołych Świąt
26 gru 16:17
tomek : Hahaha wpisany mam nick siostry

al to ja tomek
26 gru 16:18