de L'Hospital
essh: de L'Hospital
Witam , mam rozwiązać w.w. regułą coś takiego :
| | 1 | |
lim(tgx) |
| dla x−>π2
|
| | x−π2 | |
| | 1 | |
dodam, że tam jest tgx podniesiony do potęgi |
| bo programik coś niezgrabnie to |
| | x−π2 | |
wypisał,
już na pierwszym etapie , gdy jak zawsze na poczatku podstawiam sobie to do czego daży "x" pod
równanie mam ∞
∞ bo tg90=∞ no i
10= ∞ ... wiem, że wypadało by sprowadzić to do postaci
e
g(x)lnf(x) ale dla ∞
∞ nie ma żadnych "reguł"

wyjasni mi ktoś o co w tym biega
?
Godzio:
Zauważ, że jeśli sprowadzisz to do tej postaci co napisałeś tzn:
[tg(x)]
1/(x − π/2) = e
[ln(tgx)]/(x − π/2) = [z ciągłości e
x wejdziemy z granicą do
wykładnika, więc e nas narazie nie interesuje ] =
| ln(tgx) | | | | ∞ | |
| = |
| = [ |
| ] I dalej wiadomo chyba już |
| | ln(tgx) | | ∞ | |
jak