...
Piotrek123: Wykresem funkcji określonej wzorem y=25x−1jest prosta prostopadła do wykresu funkcji:
a) y= 25x+1
b) y= −25x+1
c) y= 52x−1
d) y= −52−1
26 gru 13:30
Basiek: Kiedy dwie proste są prostopadłe − jaki ma być współczynnik a?
26 gru 13:31
KoreX: proste sa prostopadle gdy wspolczynniki a maja następująca zależność a1a2=−1
26 gru 13:32
Krzysiek: współczynniki przy x muszą spełniać warunek:
a*b=−1
26 gru 13:32
Piotrek123: czyli, jaka odpowiedz?
26 gru 13:33
Basiek: Innymi słowy odp. D

@Krzysiek− to nie będzie kolizja oznaczeń, jak sobie takim
b oznaczę współczynnik a?
26 gru 13:33
Piotrek123: dzięki wielkie
26 gru 13:38