;)
Piotrek123: Wykres funkcji f(x)= 2x2+16x jest symetryczny względem prostej o równaniu:
a) y= −32
b) y= −4
c) x= −4
d) x= −32
26 gru 13:27
Krzysiek: 2x2 +16x =2(x+4)2 −32
mam nadzieję, że teraz jesteś w stanie narysować ten wykres i rozwiązać to zadania
26 gru 13:29
Piotrek123: ale to nie dla mnie to zadanie, tylko dla siostry. wiec która odpowiedz ma być?
26 gru 13:32
Krzysiek: c
26 gru 13:32
KoreX: | | b | |
niech obliczy Xw (wspołrzedna wierzchołka paraboli) (− |
| |
| | 2a | |
26 gru 13:33
Piotrek123: dzięki wielkie
26 gru 13:38