funkcja kwadratowa
YA: Wyznacz wartość funkcji f(x)= −x
2−4x+1 dla x=3
√2 − 2
Wychodzą mi jakieś bzdury...czy mógłby ktoś mi pomóc


?
26 gru 12:54
Krzysiek: to pokaż co Tobie wychodzi, może masz dobrze
26 gru 12:57
YA: −15−12√2
26 gru 13:00
Krzysiek: to mi inaczej wyszło:
dokładnie −13
−(22−12√2)−4(3√2−2)+1 =−13
26 gru 13:08
YA: jak to policzyłeś?
26 gru 13:17
Krzysiek: podstawiłem i skorzystałem ze wzoru: (a−b)2 =a2 −2ab+b2
26 gru 13:27
Darek: f(x)= −x2−4x+1 dla x=3√2 − 2
f(3√2 − 2 )= −(3√2 − 2 )2 − 4(3√2 − 2 )+1=(−3√2 +2)2
−12√2+8+1=(18+4)−12√2+8+1=22−12√2+9=31−12√2
26 gru 13:32
KoreX: Darek masz źle, gdzie wzór skróconego mnożenia

w nawiasie zmieniłeś znaki teraz wystarczy
zmienić kolejność i masz (2−3
√2)
2...
26 gru 13:34
Krzysiek: Darek z jakiego wzoru skorzystałeś obliczając:
(−3√2+2)2 ...jestem ciekawy
26 gru 13:35
26 gru 13:37
YA: Dziękuję wam bardzo, zgubiłam się w tym liczeniu
26 gru 13:52