Oblicz logarytm
ysiulec: Przygody z logarytmami

Dwa przykłady, jeden wiem jak zrobić ale nie wiem jak poprawnie zapisać.
Wiem, że należy skorzystać z takiej równości: a
log a b = b
2. 27
log3 2
26 gru 12:17
arletka: | | 1 | |
( |
| )log29=2−1log29=2log29−1= 9−1 |
| | 2 | |
Drugi przykład analogicznie ; )
26 gru 12:21
ysiulec: Dziękuję
26 gru 12:43
ysiulec: Poradziłem sobie z większością, tylko na tych wymiękłem:
Oblicz:
1) log a2 a10
2) log √a a4
26 gru 18:39
TOmek: 1)
a2x=a10
x=5
26 gru 18:41
ysiulec: Dziękuję, ok przebrnąłem przez to, teraz własności logarytmów

Jest jeden przykład, który mnie intryguje, ponieważ w odp mam 2, a wychodzi mi −2, popatrzcie:
| | 19 | |
log719 − log7 |
| robię tak: |
| | 49 | |
log
719 − log
719 − log
749 = −log
749 = −2
| | 19 | |
I czy w związku z tym, że mamy → − log7 |
| ←, to go też uwzględniamy? bo wtedy |
| | 49 | |
faktycznie wyjdzie 2.
26 gru 19:51
krystek: log7(19)−[........] i zobacz co sie stanie ze znakami!
26 gru 19:56
ysiulec: O ja debil...
26 gru 19:58
krystek: Dlaczego?
26 gru 19:59
toja:
Witaj
krystek
26 gru 20:01
ysiulec: zapominam podstaw z matmy
26 gru 20:02
krystek: Wyłaczyłeś myślenie.
Witaj
toja
26 gru 20:03
ysiulec: oj tam oj tam
26 gru 20:06
krystek: Czy to basiek zmienił nick
26 gru 20:07
ysiulec: chyba nie
26 gru 20:09
krystek: ok
26 gru 20:12