Stereometria
Danieloo: Kula wpisana w stożek na pole powierzchni dwa razy mniejsze od pola powierzchni całkowitej
stożka. Oblicz cosinus kąta nachylenia tworzącej tego stożka do jego podstawy. Jakiś pomysł?
26 gru 12:12
Danieloo: Chociaż jakaś wskazówka, bo mi zupełnie złe wyniki wychodziły?
26 gru 17:13
Krzysiek: a masz odpowiedź do tego zadania?
26 gru 17:43
Krzysiek: tak na szybkiego mi wyszło:
√5−2 więc trochę dziwnie...
26 gru 17:57
Danieloo: Odpowiedź to 13.
26 gru 18:32
toja:

Proponuję np. tak:
r −−− dł. promienia podstawy stożka
R −− dł. promienia kuli
z warunku zadania:
πr(r+l)= 2*4πR
2 ⇒
r2+r*l= 8R2 (**)
ΔOEC ~ ΔDBC |∡EOC|= |∡DBC|=
α
| | R | | α | | α | |
z ΔDBO |
| =tg |
| ⇒ R= r*tg |
| |
| | r | | 2 | | 2 | |
| | r | | r | |
z ΔDBC |
| = cosα ⇒ l= |
| |
| | l | | cosα | |
podstawiając do (**) otrzymujemy:
| | r | | α | |
r2+r* |
| = 8r2*tg2 |
| / : r2 |
| | cosα | | 2 | |
| | α | | 1−cosα | |
zastępujemy: tg2 |
| = |
| ( wykaż sobie tę tożsamość) |
| | 2 | | 1+cosα | |
| | cosα+1 | | 8(1−cosα) | |
|
| = |
| |
| | cosα | | 1+cosα | |
po przekształceniach:
9cos
2α−6cosα+1=0 ⇒ (3cosα−1)
2=0 ⇒ 3cosα= 1
pozdrawiam
26 gru 19:54
Danieloo: Niesamowita robota, należą się wielkie barawa, dziękuje

. Problem polega na tym, że na pewno
bym nie wpadł na coś takiego, a już na pewno na maturze w zadaniu ze stereometrii nie będę
udowadniał tożsamości trygonometrycznej haha, chociaż może...

.
26 gru 22:46
toja:
Prosta tożsamość

Często pisałam........... warto zapamiętać,że
| | α | | α | |
1+cosα=1+2cos2 |
| −1=2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
1−cosα= 1 −(1−2sin2 |
| )= 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−cosα | | | | α | |
zatem: |
| = |
| = tg2 |
| |
| | 1+cosα | | | | 2 | |
26 gru 22:55
Danieloo: Nie chodziło mi o to, że tożsamość jest trudna (choć jej nie udowadniałem), tylko że nie
wpadłbym na to by skorzystać z takiego pomysłu

. Zakładam, że musisz być co najmniej
studentką...
26 gru 23:01
Godzio: Załamie Cię
toja to gimnazjum
26 gru 23:03
Danieloo: Niemożliwe.
26 gru 23:04
Godzio:
26 gru 23:07
toja:
26 gru 23:19
Danieloo: W sumie to ja bym tą tożsamość ugryzł od drugiej strony, z tablic biorę tg
α2 i dalej to
już łatwizna. Ale większy problem sprawiło by mi wpadnięcie na pomysł, że
1+cosα=1+2cos
2α2−1. Bo udowodnienie tego też nie jest trudne. Chyba trzeba mieć
wyobraźnię gimnazjalisty by wpaść na coś takiego

.
26 gru 23:21