PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Haunter: Ze zbioru Z={1,2,3...2n+1} wylosowano równocześnie dwie liczby. Wyznacz n tak aby
prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest liczbą nieparzystą było większe
od7/13
26 gru 00:11
Basiek: To teraz ja mam prośbo−pytanie do tego. Zrobiłam, bo chętnie sama się nauczę
prawdopodobieństwa... mógłby mi ktoś powiedzieć, czy rozpatrywanie przypadka zaznaczonego "⇒⇒"
jest konieczne? Będę wdzięczna

Parzystych : n
nieparzystych: n+1
suma jest liczbą nieparzystą, gdy dodajemy parzystą do nieparzystej ⇒⇒lub nieparzystą do
parzystej
26 gru 01:08
Godzio:
Tego drugiego nie trzeba bo to jest to samo, więc
26 gru 01:24
Basiek: Tak właśnie się zastanawiałam... Dziękuję, teraz mogę iść spać

Dobranoc
Godzio
26 gru 01:26
Godzio:
Wszyscy idą spać, a mnie rozpiera energia hmmm, może dlatego że wstałem o 15

?
26 gru 01:26
Basiek: Hm, ja wstałam o 11, potem popołudniowa drzemka... Nie, to nie przez to.

Ale nie martw się,
niektórzy tak mają, może za dużo kawy.(?)
26 gru 01:27
Godzio: W ogóle nie pije kawy
26 gru 01:29
Basiek: Eeee... Okej, kofeina odpada. To pozostaje teina− przedawkowałeś herbatę
26 gru 01:30
Godzio:
Herbatę ostatnio piłem hmmm, w czwartek
26 gru 01:31
Basiek: Pozostają jeszcze colopodobne napoje. No i alkohol. Jeśli nie i jesteś "naergetyzowany" w
sposób naturalny, to gratuluję

Mnie się to niemal nie zdarza.
26 gru 01:32
Godzio: Yyyy, nie przepadam za gazowanymi, jedynie soki, alkoholu też już jakiś czas nie piłem

A na
święta raczej kierowcą byłem
26 gru 01:34
Basiek: *,* zazdroszczę. Jeśli nie wyrobię normy 16h snu, to jestem wykończona i niezdolna do pracy
umysłowej bądź fizycznej.

Tylko spać 16h jest niemal niemożliwe. Wszyscy próbują Cię
dobudzić, to chyba jakaś nowa dyscyplina sportowa.
26 gru 01:37
Godzio: ja dziennie max 6 h snu mam
26 gru 01:38
Basiek: Ja hm... 4h 50 min. maksymalnie niestety. Wydłużyć ni jak nie da rady. Ale w weekendy staram
się odrobić

W ogóle− 6h snu to jest niezdrowo. Czytaj:
Takie same efekty jak wypicie zbyt dużej ilości alkoholu
"Jedna noc bez snu albo jeden tydzień, kiedy śpimy jedynie 4 albo 5 godzin na dobę, równa się
sytuacji, kiedy mamy 0,1% alkoholu we krwi, podtrzymuje profesor Charles Czeisler. Nie
ośmielilibyśmy się powiedzieć „jaki dobry pracownik, zawsze jest trzeźwy!”, a jednak, w
dalszym ciągu czcimy kult osób, które poświęcają swój sen.
Poza tym, zdaniem profesora, osoby, którym brakuje snu, tak samo jak te, które za dużo wypiły,
mają tendencję do uważania się za o wiele mniej „upośledzone” (przez brak snu czy też przez
alkohol) niż są w rzeczywistości.
Jak uważa organizacja National Institutes of Health, pozbawianie się snu w zasadzie staje się
już normą w naszych hiperwydolnych społeczeństwach. Brak snu dotyka coraz większą liczbę
populacji, zarówno dorosłych, jak i dzieci. A konsekwencje takiego stanu rzeczy są bardzo
poważne. Według tej organizacji, szczególnie ważne jest, aby uświadomić młodym ludziom, że
fakt prowadzenia samochodu, kiedy jesteśmy niewyspani, jest równie niebezpieczny, co fakt
prowadzenia samochodu w stanie upojenia alkoholowego."
Kiedyś sypiałam 2−3 h dziennie... i muszę powiedzieć, że faktycznie człowiek czuje się jak po
wypiciu spoorej ilości alkoholu. A jeśli śpisz więcej, ale i tak niewiele− po prostu nie
odczuwasz tego aż tak
26 gru 01:45
Godzio:
Narazie nie mam możliwości dłużej spać, ale się przyzwyczaiłem

Ale powiem, że ciekawa
informacja
26 gru 01:52
Basiek: Prawdę powiedziawszy, ja powinnam się uczyć, czy coś. A ja nic tylko śpię

Btw. nie znasz
jakiegoś programu "fajnego" do nauki słówek?
26 gru 01:54
Godzio: Średnio, a przydałby się, idę sobie chyba pograć w jakąś gierkę bo nudy

Wszyscy znajomi
pozasypiali już
26 gru 01:56
Basiek: Halo− Jest 2ga w nocy.

Nie za wiele wymagasz od znajomych?
Ja też znikam, jutro trzeba się wziąć do jakiejś roboty. Może nawet dotknę matematyki.

Więc
jeszcze raz. Dobranoc
Godzio, miłej gry
26 gru 02:00