Liczby zespolone postać trygonometryczna
Jaaa: Witam.
Potrzebuje pomocy w problemie matematycznym mianowicie :
zamiany liczby zespolonej na postać trygonometryczną, ogólnie wiem jak to zrobić tyle że
program pisze w C++ i tam nie jest tak łatwo przełożyć zasady matematyczne na informatyczne
znalazłem przykład w którym ktoś wykorzystuję własności arctg do wylicznia wartości "fii" (tak
mi się wydaje bo nie jestem pewny )
Z=a+bi
r=|Z|
Pi1=atan(cos(a/r));
Pi2=atan(sin(b/r));
Pi3=atan(Pi1/Pi2);
i potem wychodzi im z tego postać trygonometryczna = r(cosPi3 + isinPi3)
mimo wielu godzin rozkminy nie dałem rady pojąć tego zapisu proszę o jakieś wskazówki
pozdrawiam
25 gru 23:50
Sławek:
Poszukaj o wzorze de Moivre'a
26 gru 16:59