matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
Alicja:
logx+ log(x−2)=1 9
x
−2*3
x
+1=0
25 gru 23:14
toja:
1/ założenia x>2 log10=1 x(x−2)=10 −−−− rozwiąż to równanie , uwzględnij założenie odp: x= 1+
√
11
2/ zauważ ,że 9
x
−2*3
x
+1= (3
x
−1)
2
(3
x
−1)
2
=0 to: 3
x
−1= 0 3
x
= 1=3
0
x=0
25 gru 23:26