Granica fukncji w punkcie. Oblicz granice
latrala: | | √2x+9−3 | |
1) lim x→0 |
| |
| | 1−√1−3x | |
25 gru 20:34
wik_gg8947201: 2) x2+2x−3= (x+3)(x−1)
25 gru 20:41
wik_gg8947201: x2−1= ...
25 gru 20:47
Krzysiek: 1) skorzystać ze wzoru:
do licznika i mianownika
25 gru 20:50
latrala: | | −(x−1)(x+1 | | −(x+1) | |
2) lim x−>−1 |
| = lim x−>−1 |
| |
| | (x+3)(x−1) | | (x+3) | |
wychodzi tyle i teraz podstawiam to (−1) w odpowiedziach jest 1/2 a tu nie wychodzi tyle
25 gru 20:51
latrala: 1) robię tak
| √2x+9−3 | | √2x+9−3 | | √2x+9+3 | | 1+√1−3x | |
| = |
| * |
| * |
| |
| 1−√1−3x | | 1−√1−3x | | √2x+9+3 | | 1+√1−3x | |
| | 2x+9−9*(1+√1−3x) | |
= |
| |
| | [1−(1−3x)]√2x+9+3 | |
| | 0 | |
podstawiając 0 mam symbol nieoznaczony |
| jak to dalej przekształcić? |
| | 0 | |
25 gru 21:06
Krzysiek: x możesz skrócić i przejść do granicy...
25 gru 21:08
latrala: o rany ale gapa ze mnie takiego czegoś nie zauważyć

wychodzi 2/9 czyli tak jak w odp
25 gru 21:26