Wielomiany
nieumie: wielomian przy dzieleniu przez dwumiany (x+1),(x+2) i (x−1) daje reszty odpowiednio równe
2,3,6. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x+1)(x+2)(x−1)
wynik wychodzi mi inny niż w odpowiedziach, robię zadanie analogicznie do wcześniejszych
przykładów, ale coś jest nie tak, pomoże ktoś?
25 gru 20:32
świąteczny ICSP: r(x) = ax2 + bx + c
r(−1) = 2
r(−2) = 3
r(1) = 6
tak robisz?
25 gru 20:36
nieumie: no tak,następnie robię układ równań
25 gru 20:39
świąteczny ICSP: napisz ten układ równań.
25 gru 20:40
nieumie: 2=a−b+c
3=4a−2b+c
6=a+b+c
25 gru 20:41
świąteczny ICSP: x2+ 2x + 3
25 gru 20:42
świąteczny ICSP: dobry. Rozwiąż go.
25 gru 20:43
nieumie: a ok już widzę gdzie mam błąd, który zrobiłam dwa razy u siebie w obliczeniach a robiąc tu go
nie zrobiłam
25 gru 20:43
nieumie: dzięki i wesołych świąt!
25 gru 20:44