help
xxx: Wyznacz wielomiany f(x)=[w(x)]2 i g(x)=[w(x)]2−w(x) dla w(x)=x2−2x−1 .
25 gru 18:32
Bogdan:
f(x) = (x2 − 2x − 1)2 = ... i dalej wzór skróconego mnożenia
25 gru 18:49
xxx: nie rozumiem ...:( mógłbyś to dalej rozwiązać bo jakos nie moge rozkminić tego bo w odpowiedzi
jest ze f(x)=x4−4x3+2x2+4x+1.
25 gru 19:07
Bogdan:
Przecież wyraźnie Ci podpowiedziałem, że trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia.
Czego więc nie rozumiesz?
25 gru 19:13
świąteczny ICSP: Bogdanie w liceum nie ma wzoru (a±b±c)2
Kolega xxx jeżeli nie znasz wzoru skróconego mnożenia możesz po prostu wymnożyć normalnie.
Jest to dłuższe ale zawsze skuteczne.
(x2 − 2x − 1)2 = (x2 − 2x − 1)(x2 − 2x − 1) i teraz każdy przez każdy.
25 gru 19:15
Bogdan:
To można samemu sobie policzyć: (a + b + c)*(a + b + c) = ..., a mnożenie takie jest już
w gimnazjum
25 gru 19:20
xxx: dziekuje bardzo
25 gru 19:31