granica lnx
kamila: witam,
mam problem z granicą dążącą do 1
| | 0 | |
więc wynosi to [ |
| ] i używam metody l'hospitala |
| | 0 | |
dół to −3x
2+6x−3
więc granica tego to 0
a w odp. jest −
∞ ?
25 gru 18:04
Rivek: | | 1x | | 1 | | 1 | |
Jak to 0. Masz wtedy lim |
| =lim |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | −3x2+6x−3 | | −3x3+6x2−3 | | −0 | |
nie jestem pewien co to tego −/+ ale nie chce mi się analizować
25 gru 18:15
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
... = limx→1 |
| = − |
| = − ∞ |
| | −3x(1 − x)2 | | 3*0+ | |
25 gru 18:18
matroz: sory że piszę nie na temat, ale chciałem spytać, Kamilo, czy chodzisz do liceum, czy
studiujesz? W liceum zazwyczaj nie przerabia się granic − są nieobowiązkowe.
25 gru 20:31
kamila: studiuję
27 gru 13:58