Pochodna funkcji
Foxy: Od pewnej liczby odjęto jej pierwiastek kwadratowy. Jaka powinna być ta liczba, aby wartość
otrzymanego wyrażenia była najmniejsza, jeśli wiemy, że liczba jest z przedziału <0,5>?
25 gru 16:16
świąteczny ICSP: f(x) = x −
√x
nie lubie pochodnych

t =
√x
f(x) = t
2 − t
t
w = 1
t =
√x
t =
√x
x = 1
Jednak niech ktoś to sprawdzi.
25 gru 16:20
wik_gg8947201: f(x)= x−√x
policz pochodna i zbadaj ile wynosi min tej f w D
25 gru 16:22
świąteczny ICSP: no cóż chyba jednak bez pochodnych się nie obędzie

f(x) = x −
√x
25 gru 16:23
świąteczny ICSP: P.S.
W pierwszym rozwiązaniu nie umiem liczyć xw...
25 gru 16:23
Laura: dziękuję bardzo

Wesołych Świąt! i delty zawsze dodatniej
25 gru 16:27
świąteczny ICSP: Ja tam wolę ujemną xD
25 gru 19:09